Parmak izi gibi her insanın el yazısı da kendine özeldir. Kişinin anatomik yapısından, sabırsız kişiliğinden veya özenli ve titiz karakterinden izler yazıya yansır. Karakter analizi için de güvenilir bir kaynak olan el yazısı uzmanlar tarafından kolaylıkla analiz edilebilir. Yapılan araştırmalar, çalışmalar ve testler sonucunda varılan genellemelerle, günümüzde el yazısı stilleri üzerinden siz de karakter hakkında ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

Yazı Bilimi: Grafoloji

Pozitif bilimler arasında yer alan grafoloji, el yazısından edinilen verilerle yazıyı yazan hakkında sonuca ulaşılmasını sağlar. Bilimin 3.000 yıllık geçmişi bulunmaktadır. İlk çalışmalar Çin’de gerçekleşmiştir. Türkiye’de de uzmanları bulunan bilim dalı, ajan filmleri ile popülerleşmiştir. El yazıları ile iz bırakmamak için şifreli mesajlar gönderen, gazete kağıtlarını keserek veya daktilo ile harfleri dikte ederek ileti hazırlayan kahramanlar el yazısının kişiyi nasıl ele verdiğinin ispatıdır. İstihbarat ve emniyet birimlerinin başvurduğu uzmanlık alanlarından olan grafoloji, yalnız adli vakalarda değil günümüz iş dünyasında da aktif olarak kullanılır. Kimi iş yerleri çalışan adaylarından bilgi alırken el yazısı ile yazılmış metin rica eder. El yazısı vurgusunun nedeni sözlü olarak alınamayacak birçok karakter bilgisinin yazının analizinde ortaya dökülecek olmasıdır. Grafolojide kesin ve doğru bilgiye ulaşılması için tek bir yazı üzerinden değil, kayıt tutulan bir defter, günlük veya birçok mektup ile analiz yapılması önem taşır. Yazının formu yazıldığı andaki çevresel faktörlerden de etkileneceği için genellemelerde yanılmalara yol açabilir. Farklı zamanlarda yazılan, her zaman mürekkepli ve silinmez kalemle not düşülen yazılar analiz için doğru seçimdir. Silme işlemi hataların kamuflajı nedeniyle yanıltıcı olabilir.

El Yazısı Analizinde Hangi Veriler Dikkate Alınır?

Yazı analizi yapılırken yazının eğimi, büyüklüğü, baskı gücü, kuyruklu harf yazımı, noktalama işaretleri ve sayfa kullanımı dikkate alınır. Kimileri hızla not alırken kimi insanlar özenle temiz notlar çıkartır, çizgili bir kağıt düzen gereksinimi sunarken bazı kişiler kağıdı yatay kullanır. Sağ veya sol el kullanımı bile yazıdan anlaşılabilir. Kişinin el kullanımı beynin daha aktif kısmının bilgisini uzmanla paylaşırken, iki el ile yazı yazanların beyninin iki tarafını birden eşit ölçüde ve hızla çalıştırdığının işaretini verir.

Yazının Eğimi Karakterinizin Meylini Gösterir

Yazı dik, sağa veya sola eğimli olabilir. Dik yazı bağımsız, özgür ruhlu ve bir parça kural tanımaz kişilerin tercihidir. Hafif sağa eğim güçlü iletişim kabiliyetini belirtir. Kontrolcü ve lider ruhlu kişiler de yine sağa eğimli yazı yazar. Akıl ve duygular arasında sağlıklı bir denge mevcuttur. Sağa eğim arttıkça duygusallığın arttığı izlenimi oluşur. Satış, pazarlama, müşteri ilişkileri ve halkla ilişkiler alanında başarılı olacağı düşünülen kişiler genellikle sağa eğimli yazı yazanlardır. Sola eğim ise detaycılığın işaretidir. Her ayrıntıyı hesap eden ve teyit etmek isteyen kişiler sola eğimli yazar. Karakter analizi verilerine göre, solak olmadığı halde sola eğimli yazan kişiler estetik seçimleri kuvvetli ve mükemmeliyetçidir. İşini sahiplenen, müdahaleden hoşlanmayan, kısmen içe kapanık ve iş hayatında bireysel çalışmada daha başarılı kişiler sola eğimle yazı yazar. Yazı stilinden karakter analizi yapılırken eğim yönü ve derecesinin yanı sıra yazı büyüklüğü de dikkate alınır.

Yazı Fontu Büyüdükçe Dışa Dönüklük Artar

Büyük yazıya sahip kişiler oldukça dışa dönük ve sosyaldir. Samimi ilişkiler, öz güven, bilgi ve donanım büyük yazının verdiği ipuçlarıdır. Toplumsal veya iş hayatında kabul edilmiş normlardan ziyade deneyimleri ile yol alan bu kişiler, vicdani değerleri ile öne çıkar. İnisiyatif alma güçleri yüksektir. Küçük yazı stili ile rasyonel bir karakterin adeta imzasıdır. Duyguları egale eden kişilerin empati yetisi kısmen daha düşüktür ve duygularını göstermekten hoşlanmazlar. Akademik ve entelektüel yetenekleri gelişmiş olan küçük yazı yazan kişiler, parlak zihinleri ile yaratıcılık gerektiren işlerin müstakbel başarılı elemanlarıdır. Beğenilmek veya öne çıkmak gibi istekleri yoktur onların tek rakibi kendileridir ve en çok kendilerini memnun etmek, çalışırken eğlenmek için en iyiyi hedeflerler. Hiyerarşik düzende memnuniyet sorunu yaşayabilirler. Örneğin kurumsal bir şirket yerine esnek çalışma saatleri ve düzeni sunan bir ajans onlara göredir. İş hayatında klasik beklentilere yanıt verebilecek ideal yazı boyutu orta büyüklüktür. Yazı stilinden karakter analizi yapılırken orta büyüklük insan kaynaklarından geçer not alabilir.

Yazıda Baskı, Gerginliği Açığa Vurur

Yazının kalınlığı ve baskı düzeyi analiz için dikkat edilen bir diğer veridir. Koyu ve bastırarak yazılan bir yazı kişinin stresli ve gergin olduğunu söyler. Alınganlık hissi uyandırır. Kolay sinirlenen, duygusal tepkiler veren, iş hayatında sorunlar yaşayan veya sık iş değiştiren kişilerin daha fazla baskı kullanarak yazı yazdıkları düşünülür. İnce ve silik yazılar ise kırılgan ve zarif bir imaj çizer. Duygusal zekasını güçlendirmesi ve empati gücünü artırması gereken bir kişi olduğunu anlatan hafif yazılar, karakter analizi yapılırken öz güven eksikliğinin de emaresi olabilir. İş hayatında iyi bir ilk izlenim vermek istiyorsanız çok bastırmadan yazmalı, çok da silik olmayan bir yazı hazırlamalısınız.

Kuyruklu Harflere Dikkat

Bazı kişiler G, P, Y, H, L ve T harflerini kuyrukla yazar. Çok uzun kuyruklar olumsuz mesaj verir. G, p ve y harflerinin basık ve yuvarlanan yazımı saldırganlığın işaretidir. Eğer kanca şeklinde yazım mevcutsa risk almayı sevmeyen, korunaklı yaşam isteyen ve çevresine güvenmeyen biri olduğunuz belirtilir. H, l ve t harflerinin üst kısımlarını idealden uzun yapıyorsanız yükselme hedefinizin ve hırsınızın fazla olduğu konusunda endişe uyandırabilirsiniz. Fazla uzun yazım hayalperest ve gerçeklerden uzak bir zihni ele verebilir. Kuyrukları fazla uzun olmayan ve üst kısmı aşırı uzatılmayan harfler ideal bir ön yazı oluştururken tercihiniz olmalıdır.

Noktalama ve Sayfa Düzeni Çok Önemli

Sık ve baskın noktalama işareti kullanımı karakter analizi yapılırken, kuralcı ve titiz bir kişi olduğunuzu gösterir. Seyrek ve belirsiz kullanım ise özensiz ve analitik düşünceden uzak bir kimse olduğunuz imajını yaratır. Yerinde, dikkatli ve yeterli sayıda noktalama kullanımı sizi ideal bir çalışan yorumuna ulaştırabilir. Sayfa boşluklarına da dikkat etmelisiniz. Sol alanı çok geniş bırakanlar canlı ve hareketli bir yapıya sahiptir. Az boşluk ise fazla temkinli ve ciddi bir yapı ile antipati oluşturabilir. Sağ tarafta fazla boşluk olması ise riske karşı korkunun ifadesidir. Sağ kısmın tamamen dolu olması sabırsızlığın işareti olarak yorumlanır. İki tarafta da ideal ölçülerde boşluklar bırakmak ikna edici olur. Sözcükler ve satırlar arasında fazla boşluk veya doluluk da yine göze batacak ve olumsuz imaj oluşturacaktır. Yazı stilinden karakter analizi esnasında boşluklar kişinin genel karakter yapısını ele veren en önemli unsurlardır.

Yazının En Kişisel Formu: İmzalar

Karakter analizi için önemli veri kaynağı olan imzalar, yorumlanırken paraf ile imza ayrımının yapılması gerekir. Kişinin günlük hayatında kullandığı imzasının analizi yapılmalıdır. İmza uzunluğu sabır göstergesidir. Kısa imza ise pratik zekanın ve mantık kullanımının işaretidir. Keskin çizgiler esprili, sivri dilli ve keskin fikirli kişilerin tercihidir. Düzgün bir imza düz bir karakteri işaret eder. Yuvarlak hatlar liderliğin, geri dönen çizgiler ise kuvvetli hafızanın göstergesidir. Üstünkörü imzalar gamsız bir kişiyi belirtirken, ilk harfin büyük olması öz güven ve karizma delilidir. Büyük harfle biten bir imza işin sonuna kadar aynı özen ve kararlılıkla devam edecek çalışanları müjdeler, imza yukarı doğru ilerleyen bir çizgi ile bitiyorsa büyük hedefler olarak yorumlanır. Sağa yatık bir imza sosyalliğin, geriye yatık bir imza ise asosyalliğin emaresini oluşturur.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster