Mükemmel ve üretken bir çalışma grubunun tam olarak 4,6 üyesi olduğunu, öğle yemeklerinde iki adet pizza yediklerini ve kendilerine eğlenceli lakaplarla hitap ettiklerini biliyor muydunuz? Kulağa ilginç gibi gelse de, yapılan araştırmalar, takım çalışmasındaki kişi sayı arttıkça çalışma verimliliğinin ve başarısının da gerilemeye başladığını gösteriyor. İdeal sayılar ile oluşturulan bir takımda ise bireyler arası sinerji ve odaklanma çok daha kısa süreler içinde sağlanabiliyor.

Takım Üyelerinin Sayısı Takım Verimliliğini Nasıl Etkiler?

Akademisyen Richard Hackman ve Neil Vidmar tarafında gerçekleştirilen bir çalışmada, en optimum grup üyesi sayının 4,6 olduğu belirtiliyor. 2 ile 7 kişilik farklı takımlar üzerinde yapılan çalışmada, artan kişi sayısının üretim, tartışma, mizah, empati, sinerji ve problem çözme gibi alanlardaki etkileri inceleniyor.

15 dakikalık üç görevden oluşan akademik araştırma için farklı özellikler taşıyan üniversite öğrencileri tercih ediliyor. Çalışma bittikten sonra tüm grup üyelerinden “Grubunuz size tanımlanan görevler için çok mu küçüktü? Yoksa çok mu büyüktü?” sorusuna cevap vermeleri isteniyor. Aşağıda yer alan grafikte de detaylı olarak görebileceğiniz gibi, öğrencilerin etkili bir grup çalışması için istedikleri kişi sayısının ortalamada 4,6 olduğu görülüyor.

Yukarıdaki grafiği, gruptaki kişi sayısına bağlı olarak bireylerin standartlaştırılmış memnuniyet dereceleri olarak da düşünebilirsiniz. İki çizginin kesiştiği nokta olan 4.6, verimlilik anlamında bir ekibin optimum genişliğini temsil ediyor. Ekip ne kadar büyürse üretkenlik de o kadar azalıyor. 4,6’nın üzerine çıkıldığı anda, takım çalışmasındaki memnuniyetsizlikler lineer bir biçimde artış gösteriyor.

Takım Çalışması için Optimum Sayının Sağlanması

Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos da olaya benzer bir şekilde yaklaşıyor. Ekibinizin çok büyük olup olmadığını belirlemek için basit “iki pizza” kuralının her şirket tarafından kolaylıkla uygulanabileceğini dile getiriyor. Jeff Bezos, 5-7 kişiden oluşan çalışma gruplarının (iki büyük pizza ile doyan) daha özerk olduğunu ve daha yenilikçi çözümler üretme eğiliminde olduğunu belirtiyor. Ünlü iş adamı, hem teoride hem de uygulamada küçük ekiplerin büyüklerden daha üretken çözümler bulduğuna da değiniyor.

Kalabalık içinde kendini net olarak ifade etmekten çekinen bireylerin 4-5 kişilik gruplar içinde daha sosyal ve konuşkan olma eğilimi göstermeleri, küçük ekiplerin faydalı yönleri arasında yer alıyor. Belli bir süre içerisinde, tüm takım üyelerinin düşüncelerini detaylı olarak açıklayabilmeleri; etkili iletişimi, başarılı görev paylaşımını ve hızlı organize olabilmeyi de kolaylaştırıyor.

“Jelled Team” diğer adıyla “Kaynaşmış Takım”, tüm üyeler tarafından paylaşılan bir hedef doğrultusunda ilerliyor. Çalışanların tıpkı “jöle” gibi birarada bulunabilmeleri ve etkin bir sinerji yakalayabilmeleri, profesyonel ekiplerin oluşturulabilmesine de olanak tanıyor. Kaynaşmış takımının tüm üyeleri, amaçlarının bir parçası olduğu için, takım çalışmasına da yüksek ilgi gösteriyor. Sorunları yüzeye çıkmadan çözebilmek, bireysel yetenekleri bir bütün içinde kullanabilmek ve organize bir şekilde hareket edebilmek, günümüz iş dünyasında altın değeri taşıyor.

Ekip Çalışması İçinde Üretkenliği Artırmak İçin İpuçları

  • Ekip kompozisyonuna ve çalışanların tecrübesine bağlı olarak, şirket yapınıza en uygun olan yönetim tarzını benimseyin.
  • Ekipte yer alan her bireyin ayrı ayrı sorumlu tutulduğu bağımsız görev alanları oluşturmaya çalışın.
  • Projeleri şeffaflaştırarak, takım içindeki bireylerin kendi üzerine düşen sorumlulukları üstlenip üstlenmediğini kontrol edin.
  • Acil meselelere odaklanın ve hızlı bir şekilde ele alınabilecek konuları ön planda tutun.
  • Ekibinize verimli ve konforlu bir şekilde çalışabilecekleri yaşam alanları sunun.
  • Olumsuzluk duygusunu tetikleyebilecek bürokrasi ve evrak işlerini ortadan kaldırın ya da en aza indirin.
  • Çalışma saatlerini günlük, haftalık veya aylık gibi belirli periyotlara bölerek, etkili bir planlama yapın.
  • Uyumdan ve sinerjiden yoksun bir ekip maksimum verimliliğine hiçbir zaman ulaşamaz. Bunu asla unutmayın.

Kaynak: https://activecollab.com/blog/collaboration/2017/05/17/characteristics-of-a-productive-team

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster