Çağa ayak uydurmak için artık pek çok şirket dijital dönüşüm yaşıyor. Bu dönüşüm ile beraber değişen çalışan ve işletme profili, beraberinde başarıyı getiriyor. İşte günümüz şirketlerini geliştiren dijital dönüşüm ve avantajları…

Dijital Dönüşüm Nedir?

Büyük ya da küçük ölçekli işletmelerin var oldukları dijital çağa ayak uydurmak için tüm çalışma süreçlerinde teknolojiyi kullanmalarına “dijitalleşme” ya da “dijital dönüşüm” adı veriliyor. Dijital dönüşüm ile birlikte şirketler zamanın gerisinde kalmak yerine müşterileriyle daha hızlı bağlantı kuruyor, ilk aşamadan son aşamaya kadar işlerini çok daha pratik bir şekilde tamamlıyor.

Yapılan araştırmalar, dijitalleşme ile birlikte sadece işletmelerin değil çalışanların da değiştiğini gösteriyor çünkü 2010 senesi itibariyle ortaya çıkan 13 milyon yeni iş kolunun %30’u yüksek seviyede dijital yetenek gerektiriyor. Bu nedenle dijital dönüşüm sayesinde pek çok işletmenin çalışanı dijital becerisi yüksek bireylerden oluşuyor. Konu ile ilgili yapılan araştırmalarda dijitalleşen şirketlerdeki pozisyonları en rahat şekilde dolduran profillerinse Milenyaller yani 1980-2000 yılları arasında doğan kişiler olduğu görülüyor.

Dijital Dönüşümün Kazandırdığı Avantajlar

Hız: Dijitalleşme sonrası şirket içi haberleşme, departmanlar arası bilgi alışverişi çok daha pratik hale geliyor. Bu da karar verme aşamasından uygulamaya tüm süreci hızlandırıyor.
Verimlilik: Zamandan kazanan, gereksiz iş yükünden kurtulan şirketlerde dolayısıyla verimlilik de artıyor. Bu durum çalışanların yeni ve başarı sağlayacak işler yapmasına imkan tanıyor.
Daha Az Hata: Tüm verilerin dijital bir ortamda saklandığı, anlık olarak kaydedildiği dijital şirketlerde yıllar önce hazırlanmış dosyalara kolayca ulaşılıyor, kaybolan bir dosya nedeniyle irili ufaklı yaşanabilecek krizler önleniyor. Böylece daha az hata yapılıyor, daha az sorun yaşanıyor.
Tüm bunlar sonucunda işletmeler başarılı işler ortaya koyuyor ve finansal açıdan güçleniyor.

İlham Veren Dijital Dönüşüm Örnekleri

Günümüzde uzun yıllardır sadık müşterisi olan markalardan yeni girişimlere kadar pek çok işletme dijital dönüşümle başarıya koşuyor.

Örneğin; 2006 yılında sadece %1-2 oranında büyüme yaşayarak rakiplerinin %12-13 büyüme oranları yanında büyük bir hezimete uğrayan Burberry’nin şu an dünyadaki en büyük 5 şirketten biri olmasının sebebi dijitalleşme. Tasarladığı kıyafetlere mobil cihazların okuyacağı çipler takıp müşterilerine ürünleri hakkında bilgilendirici videolar sunması, denedikleri kıyafetlerin farklı versiyonlarının üzerlerinde nasıl duracağını gösterebilmesi, defileleri mağazalarında canlı olarak izletebilmesi onu rakiplerinden ayırıyor.

Tıpkı Burberry gibi Nike da dijital olarak sunduğu hizmetlerle müşterilerinin ilgisini üzerine çekmeyi başarıyor. Nike Plus mobil uygulamasıyla sporla ilgilenen kişiler için dijital bir günlük oluşturuyor. Sporcunun yaptığı sporu, rekorlarını, yaktığı kalorileri, toplam aktivite sayısını ve birçok veriyi kaydederek kullanıcılarını aktif hale getiriyor.

Siz de işletmeniz için en uygun dijitalleşme süreçlerini belirleyerek zamana ayak uydurabilir, büyüme hızınızı artırabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster