11 ayın sultanı olarak kabul edilen Ramazan ayı dini açıdan taşıdığı önemin yanı sıra sosyal açıdan da dayanışmanın ve yardımlaşmanın da en yüksek olduğu aydır. Maddi ve manevi güzelliklerin bir arada yaşandığı ayda işverenler tarafından çalışanlara ayni yardım adı altında doğrudan parasal bir yardım olmayan mal, hizmet türünde yardımlar yapılır. Ayni yardım çoğunlukla gıda paketi ya da ramazan kolisi şeklinde hazırlanır. İşveren ve çalışan arasında manevi bir bağ kurulmasına yardımcı olan bu yardım ile Ramazan ayının bereketi ve çalışanların motivasyonu artar.

Ayni Yardım Nedir?

Kelime anlamı itibarıyla doğrudan maddiyat şeklinde değil; mal ya da hizmet şeklinde yapılan yardım olarak tanımlanan ayni yardım maddi durumu uygun olan ve yardım etmek isteyen insanlar tarafından yapılır. Kişisel ya da sosyal ihtiyaçların giderilmesine yönelik olarak belirlenmiş mal ve hizmet şeklindeki yardım türü genellikle gıda yardımı olarak uygulanır. Özellikle işverenler tarafından çalışanlarına yönelik yapılan yiyecek yardımı, gıda paketi halinde sunulur. Ramazan ayında bir ailenin yiyecek ihtiyaçlarını karşılayan Ramazan kolisi, giysi yardımı şeklinde de yapılabilir.

Çalışana Yapılabilecek Ayni Yardımlar Nelerdir?

Gıda, giyecek, temizlik ürünleri ve giysiler yapılabilecek ayni yardımların başında gelir.

Ayni Yardımda İşverenin Avantajları Nelerdir?

  • Çalışanlarına yönelik ayni yardım yapan bir işverenin işçi ile arasındaki bağ güçlenir. Çalışanın işverene olan güveni artar. Dini açıdan bakıldığında ise işveren yardım yapmanın verdiği huzuru yaşar ve kişisel olarak arınmış hisseder. Aynı zamanda dini yükümlülüklerini de yerine getirmiş olur.
  • Yardımlaşmak psikolojik olarak kişinin rahatlamasını sağlar. Çalışanlarına yardım eden işverenler, işyerinde dayanışma ve paylaşma bilincinin gelişmesini destekler. Birlik ve beraberlik duygularının pekişmesini sağlar.
  • Çalışanlar ile işveren arasındaki pozitif ilişki üretim koşulları üzerinde olumu etki yaratır. İşyerini benimseyen çalışanlar, üretime daha fazla katkı sağlar.
  • Şirket içi iletişim üzerinde olumlu bir atmosfer yaratılır ve şirket karlılığında artış gözlenebilir. Çalışanlar ile işveren arasındaki güven ve saygının pekiştirilmesini sağlayarak sağlıklı iletişimin korunması, organizasyon ve üretim ağının genişlemesi için sağlam bir adım atılabilir.
  • Sadakat duygusunu ortaya çıkaran gıda paketi ya da giysi yardımları sayesinde çalışanların motivasyonu artar. Çalışanların motivasyon yüksekliği ile iş başarısı da artarak işverenin hedeflediği başarıya ulaşmak çok daha kolay olur.

Ayni Yardımın Çalışan Motivasyonuna Etkisi Nelerdir?

  • Hoşgörü, birlik, beraberlik, dayanışma ve paylaşma duygularını güçlendiren Ramazan ayında, sosyal yardımlaşmanın en çok hissedildiği alanlar işyerleridir. İşveren tarafından hazırlanan gıda paketi ya da giysi yardımları çalışanların işverene olan saygısını ve bağlılığını arttırır.
  • Sadakat duygusunun pekişmesini sağlayan ayni yardım, çalışanların işvereni ile olumlu ilişkiler kurmasını sağlayarak motivasyonunu artırır. İşini daha çok sahiplenmesine ve işverenine olan güvenini yükseltir.
  • Ayni yardımda yalnızca gıda paketi değil giysi olarak da sunulabilir. Bu tarz yardımlar ile yaşam standartları yükselen çalışan, çalışma saatleri içerisinde yalnızca işine odaklanabilir.
  • İş koşullarında mekanikleşmenin önüne geçilmesini sağlayan yardımlar ile insani ilişkilerin daha çok gelişmesine yardımcı olur. Toplumsal hayatın gelişmesine de katkı sağlayan ayni yardımlar, çalışan ile işveren arasında sosyal bir ilişkinin de önünü açar.
  • Ramazan ayında verilen gıda paketi çalışanın ve ailesinin sağlıklı beslenmesini destekler ve çalışanın üzerindeki sorumluluğu bir nebze azaltmış olur. Bu durum çalışmaya yönelik istek ve azmi artırır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster