temizlik

Atalarımızın bir sözü vardır. Aslan yattığı yerden belli olur. Ofislerimiz, bizim vitrinimizdir. Ofisimize gelen müşteriler için ilk intiba çok büyük önem taşır. Düzenli ve temiz bir ofis, güzel bir ilk intiba bırakmak için olmazsa olmazlardandır.

Günümüz dünyasında hayatlarımızın büyük bir kısmını ofislerde geçiriyoruz. Çalışma ortamımızın temiz ve hijyenik olması, hem ruh sağlığımızı hem de beden sağlığımızı doğrudan etkiler.

Günün en az 8 saatini geçirdiğimiz ofislerimizin, çalışma yaparken göze güzel gelen bir ortam olması, temiz ve hijyenik olması yani içimize sinmesi çalışma motivasyonu sağlar. Sabah iş başı yapan çalışanlar işletmelerinin temiz ve düzenli olmasını ister. Motivasyonu artmış çalışanların verimliliği artarken aynı zamanda rahatsızlanma oranı çok düşer. Düzenli temizlik yapılan ofislerde kir ve mikrop barınmaz.

Evimiz kadar önemli olan ofislerimizde belki de evimizden daha fazla vakit geçiriyoruz. Bu sebeple temiz ve ferah bir ofis için temizlik çalışmaları yapılırken 3 altın kurala uyulmalıdır:

1-      Sağdan sola doğru temizlemek.

2-      Yukarıdan aşağıya doğru temizlemek.

3-      Temizden kirliye doğru temizlemek.

Doğru Bir Ofis Temizliği İçin 6 Temel Adım

1. Adım:  Külükler ve Çöp Kovaları

Küllükler boşaltılırken etrafın kül olmaması için çöp kovasının dibine doğru boşaltılmalıdır. Çöp kovası boşaltılırken çöp poşetlerinin ıslaklığına ve yırtık olup olmadığı bakılmalı, kötü koku veriyor ise anında değiştirilmelidir.

2. Adım: 20 cm ile 2 metre Arasındaki Düz Alanlar

Süpürgelik diye tabir edilen kısımdan başlanarak boyumuzun yettiği yere kadar toz alınmalıdır. Tablo, pano gibi bölgeler için ayrı bezler kullanılmalıdır.

3. Adım: Masa Üstündeki Cihazlar

Telefon gibi sürekli temas ettiğimiz ve nefesimize yakın olan aygıtlar ayrıca temizlenmelidir. Farklı bir bez kullanılmalı ve günlük temizlik yapılmalıdır. Bilgisayar ekranlarında toz alırken ise ıslak değil kuru bezlerle temizlik yapılmalıdır.

4. Adım: Çalışma Masası

Masa üstleri sağdan sola temizlenmelidir. Kaldırılabilecek eşyaların alt tarafları da temizlenmeli, masanın üzerinde leke kalmamalıdır. Islak silimden sonra kuru bir bezle kurulama yapılmalıdır.

5. Adım: Zemin

Zeminimiz halı ise yürüme yolları vakumlanmalıdır. Detaylı temizlik için çöp kovalarının arkalarına kadar vakum yapılmalıdır. Sert zeminlerde ise önce kuru sonra ıslak sonra leke kalmaması için tekrar kuru paspaslama yapılmalıdır.

6. Adım: Kontrol

Tüm işlemlerden sonra herhangi bir eksik kalmaması için kontrol yapılmalıdır. En önemli adım olan kontrol, yapılan temizliğin doğru yapılıp yapılmadığını belirler. Kontrolün son aşamasında ise açık lamba, pencere, temizlik malzemesi kalmaması sağlanır ve temizliğimiz biter.

Yapılan araştırmalarda görülmüştür ki çalışanlar temiz bir ortamda daha düzenli çalışırken, kirli ve hijyenik olmayan ortamlarda çalışanlar daha özensiz çalışıyor. Kirlilik sebebi ile senelik yenileme maliyetlerinin artması, iş kalitesinin düşmesi ve müşteri kayıpları doğabilmektedir. Aynı zamanda personellerin isteksiz çalışması, personelin yenilenmesi ve eğitimlerin masrafları gibi giderler oluşturabilmektedir.

Bu gibi sebeplerden dolayı ofis temizliğine dikkat etmenin çalışanlar, müşteriler ve patronlar açısından olumlu sonuçlar doğuracağını ve daha kaliteli bir ortam sunacağının bilincinde olan işletmeler, rakiplerine göre bir adım önde diyebiliriz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster