Yazıcı seçerken sadece mevcut ihtiyaçlarınız doğrultusunda model değerlendirmesi yapmayın. Bazı yazıcı modelleri hem sahip olduğu teknik özellikler, hem pratik kullanım şansı tanıması hem de kompakt tasarımları ile beklentilerinizi çok daha üst düzeyde karşılayabilir. Üst düzey performans sergileyen bu cihazları oldukça ekonomik ücretlerde bulabileceğinizi de belirtmek gerek. Peki, siz kaç çeşit yazıcı olduğunu biliyor musunuz? Gelin, önce yazıcı çeşitlerine göz atalım.

  • Nokta vuruşlu (şeritli) yazıcılar
  • Mürekkep püskürtmeli (kartuşlu) yazıcılar
  • Lazer yazıcılar

En çok tercih edilen yazıcı modelinin hangisi olduğunu merak ediyorsanız, yapılan istatistiklerin lazer yazıcıları işaret ettiğini belirtelim. Lazer formundaki yazıcılar sahip olduğu pek çok özellik sayesinde hem evlerde kullanım için hem de ofis ve işyerlerinde kullanım için en ideal yazıcı çeşitlerinden biri olmayı başarıyor.

yazici-rehberi

Neden Lazer Yazıcı?

Lazer yazıcıların çok tercih edilmesinin mutlaka ki birçok sebebi var. Ancak bunların başında daha kısa süre içerisinde daha fazla çıktı alabiliyor olmanız geliyor. Böylece çıktı almak için yazıcı başında geçirdiğiniz zamanı artık daha verimli değerlendirme fırsatınız var. Evlerde yazıcı kullanımında bu, hayati bir önem taşımasa da hızlı bir şekilde çıktı alabiliyor olmak, ofislerde iş akışını büyük ölçüde olumlu yönde etkiliyor. Kolaylıkla herhangi bir belgenin çıktısını alabilmek, bekleme süresini saniyelere indirgemek istisnasız her ofis için önemli. Lazer yazıcılar da hız beklentisini fazlasıyla karşılıyor.

Bir diğer önemli tercih sebebi olarak lazer yazıcıların sıvı mürekkep kullanmadığını, toz mürekkep kullandığını da belirtelim. Bu özellik çok yüksek adetlerde çıktı alınabilmesine olanak sağlıyor. Sadece birkaç adet sayfaya ihtiyacınız varsa belki toz kullanıyor olması sizin için bir ehemmiyet ifade etmez. Ancak her toplantı öncesi sayfalarca çıktı alınan bir ofis için yüksek adetlerde çıktı alabiliyor olmak elbette dikkate alınmayacak bir özellik değil.

Lazer Yazıcılar Arasında Tercih Yaparken Hangi Özellikleri İncelemeliyiz?

  • Dakikadaki Baskı Hızı

Lazer yazıcıların diğer yazıcı türlerine oranla çok daha hızlı olduğunu ve zamandan büyük tasarruf sağladığını belirtmiştik. Ancak lazer yazıcılar da kendi arasında baskı hızına göre farklılık gösterebiliyor. Ürünü alırken üzerinde dakikada basabileceği siyah ve renkli sayfa sayısını incelemelisiniz. Beklentilerinizin üzerinde olan ürünleri tercih edin.

  • Wi-Fi Özelliği

Lazer yazıcıların önemli bir özelliği de kabloya gereksinim duymuyor olmaları… Elbette piyasada mevcut tüm modellerin kablosuz çalıştığını iddia etmiyoruz. Ancak kablosuz lazer yazıcı modellerinden birisini seçerseniz bilgisayarınız ile yazıcınız arasında ekstra bir kablo kullanmanıza gerek kalmaz.

  • Fonksiyonellik

Bir diğer dikkat etmemiz gereken nokta da çok yönlülük. Faks gönderebilen, fotokopi çekebilen ve çıktı alabilen hatta tarayıcı fonksiyonu dahi olan kablosuz lazer yazıcılara öncelik verilebilir. Tüm bu fonksiyonları tek bir cihazın gerçekleştirebiliyor olması sadece iş yerleri için değil, evlerde kullanım için de önemli bir özellik. Çok sayıda cihaz satın almak yerine tek bir cihaz ile tüm bu işlemleri saniyeler içerisinde yapabiliyorsunuz. Eğer bir lazer yazıcı almayı düşünüyorsanız, bu fonksiyonlara da sahip olan bir model seçimi yapın, pişman olmazsınız.

  • Ağırlık ve Ebat Ölçüleri

Cihazların hiç şüphe yok ki büyüklüğü ve ağırlığı da dikkat edilmesi gereken faktörlerden birisi. Eğer alacağınız cihazın ağırlığı, cihazı koyacağınız yerin kaldırabileceği yükten daha fazla ise bir kez daha düşünmelisiniz. Bu yüzden kullanım yerinize göre en ideal ağırlıkta ve büyüklükte olan modelleri tercih etmelisiniz.

  • Yazılım Desteği

Yazılım ile ilgili sorunları çok yaşamayacağınızı düşünmekle birlikte yine de yazıcıyı alırken aldığınız ürünün hangi işletim sistemlerini desteklediğini incelemenizi önermekteyiz. Eğer bir Linux kullanıcısı iseniz ve aldığınız cihaz Linux işletim sistemi ile uyumlu değilse problem olacaktır. Bu sebeple en geniş yelpazede yazılım desteği sunan modellere öncelik verilmeli. Bilgisayarınızda Windows XP olabilir ancak birkaç ay içinde Windows 10’a geçiş yaptığınızda cihazınız Windows 10 desteklemiyor ise yeni bir sorunla karşılaşmış olacaksınız. Bu olası senaryoları dikkate alın.

  • Dokunmatik Ekran Desteği

Bazı lazer yazıcılar halen tuşlar ile çalışmaya devam etse de led ekran kullanan cihazların daha fazla yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Ekrandaki direktiflere göre hareket etmek işinizi kolaylaştıracaktır.

  • E-postaya Tarama

Kimi zaman elinizdeki dokümanı taramak ve oluşan görüntüyü mail adresinize göndermek isteyebilirsiniz. Bu durumlarda iki kez işlem yapmak yerine lazer yazıcınız belgeyi tarasa ve istediğiniz mail adresine bu belgeyi mail olarak gönderse memnun olmaz mıydınız? E-postaya tarama özelliği olan cihazlara ofislerin daha fazla öncelik vermesi gerektiğini önemle vurguluyoruz.

 

Kimler Lazer Yazıcı Tercih Etmeli?

Öncelikle grafik çıktısı alanların kesinlikle seçimini lazer yazıcıdan yana yapmasını öneriyoruz. Çünkü lazer yazıcılar çok net çıktılar almanızı sağlar. Grafiklerde çıktının net olması ve mürekkebin dağılmıyor olması önem arz eder. Bu yüzden başta reklam ofisleri, mimarlık ofisleri, tasarım ofisleri olmak üzere arada bir de olsa grafik çıktısı alan tüm ofislerin tercihini lazer yazıcıdan yana kullanması gerekir.

Çok sayıda çıktı alanlar için de lazer yazıcıların hızlı çıktı veriyor olması önemli. Araştırmacılar, öğrenciler kısacası çok sayıda çıktı alanların beklentilerini ancak bir lazer yazıcı karşılayabilir. Ayrıca daha az oranda mürekkebe gereksinim duyduğundan çok daha ekonomik bir kullanım şansı tanıyor.

Ofislerde kullanım için de bu cihazların çok daha doğru bir seçim olabileceğini belirtmeliyiz. Çünkü çok fonksiyonlu olmaları ve yer kaplamayan minimum ebatları ile memnuniyet yaratabiliyorlar. Her çalışma masasına birer yazıcı bağlantısı kurmaya gerek kalmıyor. Merkezi sistem eşliğinde pek çok bilgisayardan çıktı komutu alabiliyor olmalarını da unutmamak gerekiyor.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster