Girişimcilik, her biri kendine özgü zorlukları ve faydaları olan benzersiz fırsatlar sunar. İlgi alanına bağlı olarak, neredeyse her alanda bir kariyer oluşturulabilir. Girişimcilik, pek çok üniversitede akademik program olarak yer alsa da eğitim almadan da pek çok kişinin gerçekleştirebileceği bir kariyer yoludur.

Girişimci Nedir?

Girişimci, yenilikçi bir iş fikri olan, fikri uygulama riskini almaya istekli ve aynı zamanda işletmenin veya kuruluşun lideri olarak rol üstlenen profesyonellerdir. Bir sanatçı, bir ev kadını, restoran sahibi ya da cep telefonu uygulaması geliştiren bir yazılımcı girişimci olabilir. Bir girişimciyi tanımlayan en iyi şey, bir başkası için çalışmak yerine iş dünyasında kendi başına yaratma isteği ve cesaretidir.

Girişimcilerin Özellikleri

Başarılı bir girişimcilik kariyerinin net bir formülü olmasa da pek çok girişimcinin sahip olduğu birtakım ortak özellikler vardır. Girişimcilik, bir bireyin problem çözme fikirlerini eyleme dönüştürme becerisidir. Doğal olarak girişimciler, hedeflere ulaşmak için yaratıcı düşünme, inovasyon ve risk almayı kullanma girişiminde bulunurlar.

Girişimciler genel olarak, sorunların üstesinden gelmeyi, cesaretlendirmeyi ve yaşam tarzını geliştirmeyi seven özelliklere sahiptirler. Girişimcilerin, özellikle işletmenin ilk kurulduğu zamanlarda pek çok rolü aynı anda üstlenmeyi başarabilecek çok yönlülüğe sahip olmaları gerekir. Bunun yanı sıra başarılı bir girişimci olmak için esnek, odaklanmış, açık fikirli, rekabetçi ve kararlı kişilik özelliklerinde olmak da önemlidir.

Girişimcilik Kariyerinin Farkları ve Yapısı

Kurumsal bir iş yerinde ya da başkası adına istihdam edilmek ve girişimcilik zihniyeti arasındaki farkı bilmek, hangi seçeneğin kendi kişiliğinize ve hedeflerinize uygun olabileceğini anlamak için çok önemlidir. Girişimcilik ve istihdam arasında karar vermeye neden olabilecek birtakım temel farklar vardır. Girişimcinin çalışandan ayrılan en belirgin özelliklerinden biri risk alma faktörüdür. Çalışanlar herhangi bir sorun çıktığında üst yönetimden ya da astlarından destek alırken girişimciler tüm sorumluluğu tek başlarına üstlenirler.

Ayrıca girişimcinin çalışanların maaşı gibi düzenli ve sabit bir gelir kaynağı da yoktur. Çalışanlar belli bir iş planı dahilinde görevlerini üstlenirken girişimciler bu planın bizzat yaratıcılarıdır. Bir girişimci olarak kariyer oluşturmak için geçen süre, girmeyi seçtiğiniz alana bağlıdır. Girişimciler ekonominin herhangi bir sektöründe var olabileceğinden aralarından seçim yapabileceğiniz çok geniş ve neredeyse hiç bitmeyen bir yol listesi vardır. Bu nedenle, girişimcilikte kariyer için tek bir zaman dilimi ve metodu tanımlamak mümkün değildir.

Dijital dünyada aksiyon almanızı kolaylaştıran pek çok girişimci iş fikri örnekleri mevcut. Siz de kariyerinizi tam anlamıyla bırakmadan girişimcilik faaliyetleri gerçekleştirmek istiyorsanız, podcast çekmek, blog yazmak, online kurs eğitmenliği yapmak, sosyal medya için içerik hazırlamak, uzmanlığınız hakkında danışmanlık yapmak ve ürettiklerinizi online pazarlarda satmak gibi pek çok farklı iş fikriyle başlayabilirsiniz.

Başarılı Girişimci Hikâyeleri

Dünya çapında başarılara imza atan girişimci kadınlar, pek çok açıdan ilham verici olmaktadır. Bu başarılı girişimcilik hikâyelerinden biri de New Yorklu moda tasarımcısı Vera Wang’a aittir. Günümüzde dünyanın en iyi modacılarından biri olarak tanınan ve 400 milyon dolar marka değeri olan Vera Wang düğününde kendi gelinliğini tasarladıktan sonra markasını kurmak için harekete geçmiştir.

Mark Zuckerberg ise Harvard Üniversitesi’nde okurken arkadaşlarıyla sosyal paylaşım yapabilmesini sağlayan bir platformdan Facebook gibi bir dev yaratmıştır. İspanyol moda girişimcisi Amancio Ortega ise 1950’lerde İspanya’nın Galiçya bölgesindeki kadınları organize ederek kurduğu dikiş kooperatifini dünya devi Zara markasına dönüştürmüştür.

Bugünün online perakende devi Amazon, kurucusu Jeff Bezos’un World Wide Web’in gelişmini ve geleceği yönlendirecek güçte olduğunu keşfetmesiyle, evinin garajında başlattığı bir hikâyedir.

Özetle girişimci olmak, zorluk çekmek ve üstesinden gelmek için çok çalışmak demektir. Ancak bunun karşılığında tek başına bir işletme yaratmanın ve insanların hayat şeklini geliştirecek başarılara imza atmanın hazzı hiç bir istihdam şeklinde yoktur.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster