Dünya üzerinde en çok çay tüketen ülkelerin başında gelen Türkiye’de; yıllık kişi başı ortalama üç buçuk kilo çay tüketiliyor. Çay lekesi de haliyle en sık karşılaşılan leke türleri arasında yer alıyor. Kahvaltı, öğle vakti, akşam üstü fark etmeksizin; gün boyu çay tüketilen ülkemizde kıyafet, koltuk ya da halılardaki çay lekeleri de kaçınılmaz oluyor. Peki dökülen çay nasıl temizlenir, çay lekesi nasıl çıkar?

Kıyafette Çay Lekesi

Kıyafet üzerine dökülen çay; akıllara çay lekesi nasıl geçer sorularını getirse de aslında bu sorunun kolay bir cevabı bulunuyor. Kurumuş çay lekesi daha inatçı olduğundan dolayı lekeye mutlaka erken müdahale edilmesi gerekiyor. İlk olarak tüm lekelerde olduğu gibi kıyafetin ters çevirilerek ılık suda bekletilmesi tavsiye ediliyor. Bunun dışında yapılacak bir diğer çözüm ise havlu kâğıt yardımıyla hızlıca silmek olarak görülüyor. Sonraki aşamalarda ise leke çıkarıcı maddeler ya da soda, sirke, limon suyu gibi doğal yöntemler ile temizlik kolaylıkla sağlanabiliyor.

Koltukta Çay Lekesi

Kıyafetin yanı sıra koltuklarda da çay lekesi oluşabiliyor. Koltuklara dökülen çay da; çay lekesi nasıl geçer sorusunu beraberinde getiriyor. Koltuğun kumaş türü temizlik için ilk kriter olmakla birlikte deri koltuklar oldukça kolay bir temizlik sunuyor. Deri koltuk üzerinde oluşan çay lekeleri ıslak ve temiz bir bez ile pratik bir şekilde temizlenirken; kumaş yapılı koltuklarda Domestos Çamaşır Suyu gibi etkili temizlik ürünleri ya da karbonat kullanımı gerekiyor.

Çay Lekesi Çıkar Mı?

Çay lekesi nasıl geçer diye tasalanmaya gerek yok. Çünkü sanılanın aksine çay lekeleri kolaylıkla temizlenebiliyor. Kurumuş çay lekesi biraz daha inatçı olsa da; çamaşır suları ile lekelenen bölgede kolaylıkla çözüme ulaşabilir. Lekeye henüz kurumadan müdahale edilirse temizlik işlemi daha da pratik, hızlı ve rahat bir şekilde gerçekleşiyor. Önemli olan hızlı müdahale etmek, ovarken fazla baskı yapmamak, kumaş ya da kıyafeti fazla yıpratmamak ve doğru malzemeleri kullanmak. Püf noktalarına dikkat edildiği takdirde çay lekeleri bir dert olmaktan çıkıyor.

Çay Lekesini Çıkarmak İçin Püf Noktalar

  • Çay lekelerini çıkarmak için püf noktaların ilkini hızlı müdahaleler oluşturuyor. Kıyafete dökülen çayda kıyafetin ters çevrilerek suda bekletilmesi, sonrasında temizlenmesi önem arz ediyor. Deri koltuk genellikle bir problem yaratmıyor, ıslak mendil ya da havlu yetiyor. Halılarda ise çamaşır suyu ya da farklı leke çıkarıcı alternatifler ile çözüm sağlanıyor.
  • Kumaş dokusunun zarar görmemesi için uyarmak gerekiyor. Temizlerken yapılacak ovma işleminde hassas davranılması öneriliyor. Çünkü elbette çay lekesinden kurtulmak isterken halı, kumaş ya da kıyafetin zarar görmemesi gerekiyor..
  • Kurumuş çay lekelerine müdahale edilmeden önce zemin ya da kumaşın ıslak olması işinizi kolaylaştıracaktır. Suda bekletilen ya da en azından ıslatılan yüzeylerdeki kurumuş lekeler yumuşuyor, böylelikle yoğunluk azaldığından temizlik kolay hale geliyor.
  • Çay lekeleri için en etkili çözüm leke çıkarıcılar olsa da evde her daim bulunan malzemelerle de leke çıkarmak mümkün olabiliyor. İnatçı olmayan lekelerde soda, sirke, karbonat ya da limon suyu yardımıyla yapılan işlemler de etki gösterebiliyor.

Avantajlı Leke Çıkarıcı Fiyatları İçin Doğru Adres: Avansas

Stoklu çalışma sistemine ve geniş ürün çeşitliliğine sahip olan Avansas, alışveriş sürecinin tamamında avantaj ve ayrıcalık sunuyor. 1 iş gününde teslimat ve ücretsiz teslimat gibi ayrıcalıklar sağlayan Avansas’ta; tüm ürünlerde olduğu gibi leke çıkarıcılarda da fiyatlar avantajlı oluyor. En yetkin markaları sizlerle buluşturan Avansas, iade ve değişim konularında da kolaylık sağlayarak doğru adres olduğunu bir kez daha göstermiş oluyor.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster