İş hayatında başarılı olmak için deneyimli olmanın her şeyden önce geldiğini, özgüvenin de başarıdan kaynakladığını düşünüyorsanız Carnegie Mellon ve Melbourne Üniversiteleri’nin yaptığı araştırmaların sonuçlarını incelemeden kararınızdan emin olmayın.

Başarı Özgüvenden mi Gelir Yoksa Başarılı Olan mı Özgüvenlidir?

Melbourne Üniversitesi; Toronto, New York ve Melbourne gibi büyük şehirlerdeki önemli şirketlerde çalışan 1000 kişi ile yaptığı araştırmada kişinin özgüveni yükseldikçe başarısının da yükselme ihtimalinin arttığı sonucuna varmış.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nin akademisyen Don Moore ve ekibi ile yürüttüğü araştırmada ise ankete katılan kişilerden bir danışman seçilmesi istenmiş. Katılımcıların büyük bir çoğunluğu da danışan olarak alanında deneyimli ve uzman A kişisi yerine özgüveni yüksek B kişisini seçmiş.

Yapılan bu iki araştırmada, deneyim ne kadar önemli olsa da kendine güvenen, yaptığı işlerin arkasında güvenle duran kişilerin başarıya kolayca ulaşabileceğini kanıtlıyor. Özgüvenin deneyimli ve başarılı olmaktan ileri geldiği düşünülse de kendine güvenen kişiler zaten başarıya kolayca ulaşıyor. Bu da özgüven sahibi olmak için başarılı olmak gerekmediğini gösteriyor. Peki, özgüven sahibi olmak için neler yapmak gerekiyor?

Özgüveninizi Artıracak Küçük Ama Etkili Öneriler

Gülümsemeyi ve kendinizi mutlu edecek şeyler yapmayı unutmayın: Harvardlı Profesörler Michael Norton ve Francesca Gino’nun araştırmalarına göre pozitif düşünmek ve gün içerisinde sizi mutlu edecek şeyler yapmak kendinize olan güveninizi de olumlu yönde etkiliyor. Gülümsemeyi bırakmamak, sevdiğiniz bir tatlı ve kahve ile kendinizi şımartmak modunuzun daha yüksek olmasına ve böylece özgüveninizin artmasına yardımcı oluyor.

Dinlemeyi unutmayın ve sosyal ilişkilerinizi güçlendirin: Yeni insanlarla tanışmanız gereken bir ortama girdiğinizde ilk adımı atmak özgüven sahibi olduğunuzu kanıtlayacak önemli bir adım oluyor. Karşınızdakini dinleyerek ve iletişime geçmek için ilk adımı atarak karşı tarafta kendine güvenen bir kişi profili çizebilirsiniz.

Her zaman öğrenmeye açık olun: Kişi öğrendikçe kendine olan güveni de artıyor. Özgüveni yüksek bir birey olmak için Carol Dweck’in “Başarının Psikolojisi” kitabında da anlattığı üzere her gün yeni bir şeyler öğrenmeye ve bunu hayatınızın bir parçası haline getirmeniz büyük önem taşıyor.

Önce küçük başarılar elde etmeye çalışın: Pek çok kişi, bir şeyler başardıkça motive olup kendine daha çok güveniyor. Bu motivasyonu daha sık yaşamak içinse kendinize çok büyük hedefler koymak yerine küçük başarılar elde etmeye çalışabilir, deneyim kazandıkça başarılarınızın büyüklüğünü ve hedefini artırabilirsiniz.

Dik durun ve vücut dilinizi kullanın: Görünüm her şey olmasa da karşınızdakilerin sizin hakkınızda fikir edinmesinde etkin bir rol oynuyor. Modunuz düşse bile dik durarak, el ve kol hareketlerinizi, mimiklerinizi en doğru şekilde kullanarak kendinize olan güvenin karşı tarafa daha geçmesini sağlayabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster