Yöneticilik; deneyim, tecrübe, bilgi, beceri ve donanım gibi özellikleri tek bir bünyede barındırması gereken bir görevdir. Her ne kadar herkesin çalışma şekli birbirinden farklı olsa da, yine de başarılı yöneticiliğin bazı olmazsa olmaz temel şartların olduğunu düşünüyoruz.

1 – Yoğun İş Temposuna Ayak Uydurun

Yönetici olmak isterken “çok rahat bir iş”, “sen söylüyorsun yapıyorlar” gibi kalıplaşmış cümleleri düşünerek bu yola çıktıysanız, şu an geri dönmelisiniz. Çünkü sizi asla böyle bir dünya beklemiyor. Burada sürekli ilgilenmeniz gereken işler olacak. Bu pozisyonda deyim yerindeyse bir Clark Kent olmanız gerekecek. Yapmanız gereken sadece kendi işleriniz değil, bunun yanında altınızda çalışanların da iş takibini yapmanızda gerekecek. Elbette sekreterinizin kahvenizi getirmesi güzel olabilir, tabii ki o kahveyi içecek zaman bulabilirseniz.

is yogunlugu

2 – Elinizden Gelenin En İyisini Yapın

Çalışanlar genellikle “ben mi kurtaracağım şirketi?” diye düşünerek sorumluluk altına girmekten kaçınabilir. Eğer bir yöneticiyseniz, sizin böyle bir lüksünüz olamaz. Çünkü siz, tam olarak şirketi kurtaracak kişisiniz. İşte tam da burası Clark Kent’in gözlüklerini çıkarması gereken kısım olacaktır. Günlerce belki aylarca yılmadan, yorulmadan en iyisini yapmak için uğraşacak kişi tam da sizsiniz. Belki harcayacak vakit bulamasanız da, maaş bordronuz işte bu yüzden kabarık.

elinden-geleni-yap

3 – B Planınına İnanın

İşinizle ilgili her zaman çözüm alternatifleri stoklayın. Bu sizi zor günlerinizde büyük krizlerden kurtaracaktır. Her zaman birkaç adım önden gitmeye çalışın, çıkacak bir sorunu çıkmadan çözebilmek, işte gerçek yöneticilik tam burada yatıyor. Havayı koklayabilen ve doğru adımları doğru zamanda atabilen yöneticinin değeri hiçbir şey ile ölçülemez.

b plani yapmak

4- Diğerlerinden Farklı Olun

Mutlaka kendinize ait bir stratejiniz ve çalışma yönteminiz olsun ve buna çalışanlarınızın da uyum sağlayabilmesini sağlayın. Bu şekilde ekibiniz içerisinde ortak bir çalışma şekli oluşturmuş oluşturursunuz. Gerçek farklılığı ise her zaman ihtiyaç duyacağınız çalışanlarınız sayesinde yakalayabilirsiniz. Unutmayın ki, süper kahramanların bile her zaman bir yardıma ihtiyaçları vardır.

farkli ol

5 – Kriz Yönetimi

Kriz anında liderlik vasıflarınızın ön plana çıkması ve sakinliği koruyarak hızlı çözüm üretmek temel şart.

Tüm bunların altından rahatlıkla kalkabileceğinizi düşünüyorsanız, başarılı bir yönetici olma yolunda emin adımlarla ilerliyorsunuz demektir.

kriz yonetimi

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster