Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?

Günümüzde türk kahvesi oldukça talep gören bir kahve çeşididir. Lezzeti olduğu kadar birçok faydası da bulunmaktadır. Türk kahvesi ülkemizde yetişmemesine rağmen uygulanan özel pişirme tekniği sayesinde Türkiye’den dünyaya yayılmıştır. Türk kahvesi, herhangi bir pişirme tekniği veya filtreleme işlemi olmadan içildiği için diğer kahve çeşitlerine kıyasla kahvenin faydalarından daha fazla yararlanabilmenizi sağlar. Uzmanlar, Türk kahvesinin en sağlıklı ve doğal kahve çeşitlerinden biri olduğunu söylüyor. Günde en az 1-2 fincan Türk kahvesi tüketimi, herhangi bir hastalığı veya ilaç kullanımı olmayan insanlar için oldukça faydalıdır. Türk kahvesinin faydalarını sizler için sıraladık:

 

bol köpüklü türk kahvesi

 

  • Kansere Karşı Koruma Sağlar

Türk kahvesi, antioksidan bakımından oldukça yüksek besin değerleri içerir. Antioksidan içeriği ve diğer besin içerikleri sayesinde  başta karaciğer kanseri olmak üzere diğer kanser türlerine karşı da ciddi bir koruma sağlar. Hücre yapınızı koruyarak kontrolsüz çoğalmayı engeller. Diyabetten korunmaya da yardımcı olan Türk kahvesinin, bilimsel araştırmalar sonucu yaşam süresini de uzattığı belirlenmiştir.

 

  • Parkinson, Demans ve Alzheimer Hastalıklarına Karşı Korur

Parkinson, demans ve alzheimer dünya genelinde 65 yaş üzeri kişilerde sıklıkla görülen hastalıklardır. Bu hastalıkların bilinen bir tedavisi olmamakla beraber, sağlıklı beslenen ve bazı besin türlerini düzenli bir şekilde tüketen kişilerde bu tarz hastalıklara daha az rastlanır. Türk kahvesi tüketiminin; parkinson, demans ve alzheimer gibi hastalıkları %60 civarında azaltıp önleyebileceği bilimsel araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.

 

  • İnsülin Direncini Kırıyor

Türk kahvesi, insülin direncini kırıcı bir etkiye sahiptir. İnsülin direncinin kırılması sayesinde kişinin tatlıya duyduğu ihtiyaç azalır. Sürekli tatlı yeme isteği olan kişilerde düzenli kahve tüketimi oldukça fayda sağlayacaktır.

 

  • Yağ Yakımını Hızlandırır ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Türk kahvesi, fazla kilolarından şikayetçi olup kurtulmak isteyenlerin en büyük yardımcılardan biridir. Düzenli Türk kahvesi tüketimi metabolizmanızı hızlandırır ve yağ yakmanıza yardımcı olur. Türk kahvesi özellikle de sade tüketildiğinde, sıfıra yakın bir kaloriye sahiptir. Bu sayede hem yağ yakmanıza yardımcı olur hem de kalori almamanızı sağlar.

 

  •  Fiziksel Performansı ve Enerjiyi Artırır

Türk kahvesinin içeriğinde bulunan kafein, adrenalin hormonunda ciddi bir artışa sebep olur. Adrenalin hormonun artması da enerjinizle beraber fiziksel performansınızı da artırır. Spor veya fitness ile ilgilenen kişilerin egzersiz öncesinde Türk kahvesi tüketmesinde fayda vardır.

 

  • Zeka ve Hafızayı Güçlendirir

Türk kahvesinin içeriğinde  bulunan kafein ve  benzeri bileşenler, tüketimin ardından hızlı bir şekilde kana karışarak beyne ulaşır. İçerisinde bulundurduğu besinler sayesinde, vücudumuza uyku ve yorgunluk veren bileşenleri etkisiz hale getirir. Bu sayede zihnimizi açarak iş verimliliğinin kalitesini artırır. Beyinde yaptığı etkiler;  zeka ve hafızanın güçlenmesini sağlar, konsantrasyon süresini uzatır.

 

  • Kalp Sağlığına Faydalıdır

Düzenli kahve tüketiminin kalp sağlığına olan etkilerine yönelik araştırmalar hala devam ediyor. Bilinenin aksine kahve içmek, kalpte çarpıntıya neden olmuyor. Hatta birçok bilirkişi tarafından kahve içmenin, kalp hastalıklarına yol açan damar tıkanıklığının önüne geçtiği söylenmektedir.

 

  • Solunum Yolu İltihapları İçin Faydalıdır

Düzenli Türk kahvesi tüketimi, daha rahat nefes almanıza yardımcı olur ve solunum yollarınızın iltihaplanma riskini azaltır. Kahvenin içerisinde bulunan antioksidan özelliği, bronşlarınızı açmanızda etkilidir.

 

  • Kas Ağrılarını Azaltır

Kahvenin içerisinde bulunan kafein maddesinden ötürü, kan dolaşımınız hızlanır. Kan dolaşımınızın hızlanması da kaslarınızda yaşadığınız herhangi bir ağrıyı baskılar ve kas kuvvetinizde artış sağlar.

 

  • Safra Taşını Engeller

Günümüzde, özellikle kadınlarda oldukça sık rastlanan safra taşının oluşumunu engeller. Yapılan araştırmalara göre düzenli bir şekilde, günde birkaç fincan Türk kahvesi içen kadınlarda safra taşının oluşma ihtimali daha düşük seyrediyor.

 

  • Baş Ağrısında Etkilidir

Gün içerisinde sık sık karşılaştığınız ve yaşam kalitenizi düşüren baş ağrısı içinde oldukça etkilidir. Ağrı kesici almak yerine içeceğiniz bir fincan Türk kahvesi, baş ağrınızı anında kesecektir.

Son olarak, Türk kahvesi depresyon riskini azaltarak daha kolay nefes almanıza da yardımcı olur. Uzmanların görüşlerine göre, Türk kahvesi içildiği andan itibaren olumlu etkilerini hızlı bir şekilde gözlemleyebileceğiniz bir içecek! Eğer ciddi bir rahatsızlığınız ve düzenli bir ilaç kullanımınız yok ise,  günde en az iki adet Türk kahvesi tüketmeniz sağlığınıza oldukça fayda sağlayacaktır

 

Bir Fincan Türk Kahvesi Kaç Kalori?

Türk kahvesi damak zevkine göre şeker miktarında ayarlama yapılabilen bir kahve çeşididir. Bundan dolayı yapım şekline ve şeker oranına göre alınan kalori miktarı değişmektedir. Türk kahvesi çeşitlerine göre kalori miktarı hesaplaması şu şekilde olmaktadır:

  • Şekerli Türk Kahvesi: Diğer Türk kahvesi çeşitlerine göre kalori değeri yüksektir. 1 kahve fincanı (80 gr) şekerli Türk kahvesinin kalori değeri 42 kcal’dır.
  • Orta Şekerli Türk Kahvesi: Şekerli Türk kahvesine göre daha düşük bir kaloriye sahiptir. 1 kahve fincanı (70 gr) orta şekerli Türk kahvesi 7 kcal’dır.
  • Sade Türk Kahvesi: Kalori değeri en düşük kahve çeşididir. 1 fincan (70 gr) sade Türk kahvesinin kalori değeri 7 kcal’dır.
  • Sütlü Türk Kahvesi: Kahvenin yoğun ve keskin aromasını yumuşatmak için tercih edilen sütlü Türk kahvesi, sütle hazırlanmaktadır. Kalori değeri de sütün yapısına göre değişiklik göstermektedir. 1 fincan (205 gr) sütlü Türk kahvesinin kalorisi 71 kcal iken, 1 büyük fincan (300 gr) sütlü Türk kahvesinin kalorisi 104 kcal’dır.
  • Dibek Türk Kahvesi: Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen Dibek Türk kahvesinin 1 fincan (20 gr)  kalorisi ise, 76 kcal’dır.
  • Sodalı Türk Kahvesi: Su yerine soda ile yapılan bir Türk kahvesidir. Kalori miktarı kullanacağınız soda içerisinde bulunan kalori miktarına göre değişiklik gösterir. Fakat genel itibariyle kalori miktarı 5 kcal’dır.

 

En Çok Bilinen Türk Kahvesi Markaları Hangileridir?

Türk kahvesinin bu kadar fazla tercih ediliyor olması, beraberinde marka rekabetini de getiriyor. En çok bilinen ve tercih edilen Türk kahvesi markalarını sizler için şu şekilde sıraladık:

  • Keyf-i Ala
  • Kurukahveci Mehmet Efendi
  • Kahve Dünyası
  • Kocatepe Türk Kahvesi
  • Shazel
  • Nescafe

 

Yukarıda sıraladığımız tüm markalar Türk kahvesinde en çok bilinen ve tercih edilen isimlerden oluşmaktadır.

 

Türk Kahvesi Yapmak İçin Gereken Malzemeler Nelerdir?

Türk kahvesi yapımı oldukça kolay malzemeler ile gerçekleşir. Kahve yapmak için gereken malzemeler; su, cezve, Türk kahvesi ve fincandır. İsteğe bağlı şeker veya sütü de malzemelerin içerisine katabilirsiniz.

 

türk kahvesi nasıl yapılır

 

Türk Kahvesi Çeşitleri Nelerdir?

Osmanlı’dan günümüze kadar gelen Türk kahvesinin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Her türlü damak zevkine hitap eden Türk kahvesi çeşitlerini ve özelliklerini sizler için şu şekilde sıraladık:

 

Sade Türk Kahvesi

Sade Türk kahvesi, şekersiz ve sütsüz bir şekilde yapılır. Türk kahvesi çeşitleri arasında en az kaloriye sahip olan kahvedir. Özellikle de yağ yakımını hızlandırıp, diyet yapmak isteyen kişilerin en başta tercih ettiği Türk kahvesi çeşitleri arasında gelmektedir.

 

Orta Şekerli Türk Kahvesi

Orta şekerli Türk kahvesi, az miktar şeker kullanımıyla yapılır. Çok fazla şekerli içmeyen fakat sade Türk kahvesinin de acı geldiği kişilerin tercih ettiği bir kahve çeşididir.

 

Şekerli Türk Kahvesi

Şekerli Türk kahvesi, bolca şeker kullanarak yapılır. Türk kahvesinin acı tadı damağa gelmez. Diğer Türk kahvesi çeşitlerine göre oldukça fazla kaloriye sahiptir.

 

Sütlü Türk Kahvesi

Sütlü Türk kahvesi, süt ve Türk kahvesi ile yapılır. Türk kahvesini daha yumuşak içimli sevenlerin tercihidir.

 

Dibek Türk Kahvesi

Dibek Türk kahvesi, kahve çekirdeklerinin farklı bir şekilde öğütülmesiyle ortaya çıkar. Kavrulmuş kahve çekirdekleri, tahtadan veya taştan yapılan büyük havanlarda dövülerek öğütülür. Sade Türk kahvesinden daha farklı bir aroma ve lezzete sahiptir.

 

Sodalı Türk Kahvesi

Sodalı Türk kahvesi, su yerine soda ile yapılan bir kahve çeşididir. Kalorisi sade Türk kahvesiyle benzerlik gösterse de kullanacağınız sodanın çeşidine göre farklılıklar da olabilir.

 

Türk Kahvesi Yapılışı ve Türk Kahvesi Tarifi

Türk kahvesi yapılışı çeşitlerine göre farklılık gösterir. Cezve ile yapılan geleneksel Türk kahvesinin yanı sıra günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber Türk kahvesi makinesi kullanmak da bir seçenek haline geldi. Türk kahvesini dilerseniz geleneksel bir yöntem olan cezveyle  veya Türk kahvesi makinesi ile kolaylıkla yapabilirsiniz. Makine ve cezve farketmeksizin kullanılan malzemeler aynı olacaktır.

Türk kahvesi yapımı esnasında mutlaka dikkat etmeniz gereken birkaç ayrıntı vardır. Sadece, yüksek kaliteli ve taze kavrulmuş kahve kullanmayı tercih etmelisiniz ve kahvenizi tadının bozulmaması için mutlaka ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmelisiniz.

Aşağıda,Türk kahvesi çeşitlerinin nasıl yapılması gerektiğini detaylı bir şekilde sizlerle paylaştık.

 

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle her fincan için iki çay kaşığı Türk kahvesini cezveye koyun.
  • Her fincan için yeterli miktarda su koyun, koyduğunuz suyun içme suyu olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü klorlu çeşme suları, Türk kahvesinin tadını bozabilir. Kahvenin bol köpüklü olması için soğuk su kullanmalısınız.
  • Sonrasında istenilen miktara göre şeker eklenir.
  • Tüm malzemeleri cezveye koyduktan sonra iyice karıştırın.
  • Karıştırdıktan sonra kahvenizi kısık ateşte pişirmeye başlayın.
  • Pişirmeye başladıktan sonra kahvenizi karıştırmamalısınız, bu durumda kahvenizin köpüğü olmayabilir.
  • Kaynama zamanı geldiğinde kahvenizi ocaktan alın. Eğer çok beklerseniz kaynayan köpük sönebilir.
  • Ocaktan kahveyi aldıktan sonra hemen fincana dökmemelisiniz.İlk önce, kahvenin üzerinde biriken köpüğü bir kaşık yardımıyla fincanlara dağıtıp ardından kahveleri doldurmalısınız.

 

orta türk kahvesi nasıl yapılır

 

Sade Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

  • Her fincan için iki çay kaşığı Türk kahvesini cezveye koyun.
  • İkinci olarak sadece suyu ekleyin. Sade Türk kahvesine şeker eklemeyin.
  • Kahve ve suyu cezveye koyduktan sonra kısık ateşte, pişene kadar karıştırmaya başlayın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra ocaktan alıp fincalarınıza dökebilirsiniz.

 

Orta Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

  • Cezvenin içerisine her bir fincan için 2 çay kaşığı kahve ve şeker ekleyin. Sonrasında fincanlara yeterli miktarda su koyun.
  • İyice karıştırdıktan sonra cezveyi kısık ateşe yerleştirin ve yavaşça kaynatmaya başlayın.
  • Kahvenizi ne kadar yavaş pişirirseniz lezzeti de bir o kadar artacaktır.
  • Kaynamaya başlayınca eğer köpüklü olmasını istiyorsanız, önce köpükleri fincanlara dağıtın ve ardından kahveyi dökün.

 

Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

  • Şekerli Türk kahvesi için cezveye 3 çay kaşığı şeker ve 2 çay kaşığı Türk kahvesi eklemelisiniz.
  • Ardından malzemelerin içerisine kullanacağınız fincan kadar su doldurup karıştırmaya başlayın.
  • Daha sonra cezveyi kısık ateş üstünde kaynamaya bırakın. Kahvenizin köpüklü olmasını istemiyorsanız, pişerken karıştırma işlemine devam edebilirsiniz.
  • Kahveniz kaynadıktan sonra fincanlara döküp servise başlayabilirsiniz.

 

Sütlü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

  • Sütlü Türk kahvesi yapımı için 1 fincan süt cezveye alınır ve ocağa koyulur.
  • Sütün içerisine 1 çay kaşığı kahve ve isteğe bağlı şeker eklenir.
  • Altı kısık bir şekilde pişmeye bırakılır.
  • Kaynayıp köpükler oluşmaya başladıktan sonra fincanlara dökülerek servis edilir.

 

sütlü türk kahvesi nasıl yapılır

 

Sodalı Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

  • Bir fincan sodalı Türk kahvesi için, 1 çay kaşığı kahve ve isteğe bağlı olarak 1 çay kaşığı şeker koyun.
  • Sonrasında cezvenin içerisine, yeterli miktarda soda koyun.
  • Cezvedeki malzemeleri karıştırmaya başlayın ve ocağın altını kısık bir şekilde açıp pişirmeye bırakın.
  • Kahvenizin köpüklü olmasını istemiyorsanız, pişerken de karıştırmaya devam edebilirsiniz. Fakat köpüklü bir kahve istiyorsanız pişerken asla karıştırmamalısınız.
  • Sodalı Türk kahveniz kaynamaya başladıktan sonra cezveyi alıp fincanlara dökerek servis etmeye başlayabilirsiniz.

 

Kahve Makinesinde Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Teknolojinin ilerlemesiyle Türk kahvesi yapımı konusunda cezvelerin yerini makineler aldı. Peki, kahve makinesinde Türk kahvesi nasıl yapılır?

Lezzetiyle onlarca insanın damak tadına hitap eden Türk kahvesi, günlük alışkanlıklarımızdan biri haline geldi. Birçoğumuz, kahvesini cezvede yapmaktansa günümüzde daha pratik olan Türk kahvesi makinesinde yapmayı tercih ediyor.

Sürekli karıştırmak ve kaşıkla köpük aramak, Türk kahvesi yaparken en sık düşülen hatalardandır. Türk kahvesini makinede yaparken de bu duruma dikkat etmelisiniz. Öncelikle kahveyi ve suyu makinenin içerisine koyup karıştırın. İsteğe bağlı şeker veya süt gibi diğer malzemeleri de ilave edebilirsiniz. Yapacağınız kahvenin çeşidine göre kullanacağınız malzemeler değişiklik gösterecektir. Makinedeki malzemeleri karıştırdıktan sonra  makinenin tuşuna basarak kaynamaya bırakın.

 

Türk Kahvesi Sunumu Nasıl Olmalıdır?

Türk kahvesinin lezzeti kadar sunumu da büyük bir önem taşır. Her şeyden önce Türk kahvesini sunacağınız fincanlarınızın tasarımı özenli ve dikkat çekici olmalıdır. Fincanların özenli bir tasarıma sahip olması, misafirlere kendilerini özel hissettiren bir durumdur. Fincanların dış kısmında birçok farklı desen olabilir fakat iç kısımları kesinlikle desensiz ve beyaz olmalıdır.

Türk kahvesi yapımı kadar sunumuyla da incelik isteyen bir lezzettir. Yapmış olduğunuz kahve ne kadar lezzetli olursa olsun, onu özenli bir şekilde sunmazsanız her şey eksik kalacaktır. Türk kahvesi sunumu yapılırken yanında mutlaka su, lokum ve çikolata benzeri atıştırmalıklar bulunmalıdır. Fincanın da geniş bir altlıkla getirilmesi gerekir. Kahveyi mutlaka suyla beraber getirmelisiniz.

Avansas.com olarak dilediğiniz kahve çeşitlerine ve kahve makinelerine en hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmanıza yardımcı oluyoruz. Sayfamızda  birçok kahve markası ve kahve makinesi ile ilgili ürünler bulunmaktadır. İhtiyaç duyduğunuz tüm kahve çeşitleri ve makineleri sadece bir tık uzağınızda!

Avansas.com sayesinde, kahve sektörünün en seçkin ve kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilen zengin aromalı Türk kahvelerini keyifle yudumlayacaksınız. Hava ve ışık geçirmeyen özel alüminyum folyolu ambalajlarla kaplı olan kahveler, kahvenizin uzun süre taze kalmasını sağlayacak. Bu sayede Türk kahvenizin tat ve kokusunun bozulması gibi olumsuz bir durumla karşılaşma ihtimaliniz azalacak.

Geleneksel Türk Kahvesi’nden orta kavrulmuş kakuleli Dibek’e damla sakızlıdan menengiç kahvesi ve  Kurukahveci Mehmet Efendi’ye kadar birçok farklı aromayla fincanlarınız zenginleşecek.  avansas.com’da  sadece Türk kahvesi çeşitlerine değil aynı zamanda; Arzum, Grundig ve Arçelik gibi önemli markaların kahve makinelerine de ulaşıp satın alma fırsatını elde etmiş olacaksınız. Siz de bir kahve tutkunuysanız daha fazla geç kalmadan hemen sayfamızı gezmeye başlayın ve onlarca kahve çeşidi ve kahve makinesi modellerinin   tadını çıkarın.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster