Eğitim hayatında kaliteli ve kolay yazımı nedeniyle tercih ettiğiniz, iş hayatınızda ise belki de yaşamınızın en önemli imzalarını attığınız iğne uçlu Pilot marka kalemlerin tarihçesini hiç merak ettiniz mi? İçeriğimizi okuyarak Pilot kalemin tarihçesi, ana vatanı ve mucitleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

1918 yılında “Kabushiki Kaisha Pairotto Koporeshon” adıyla Japonya’da Ryosuke Namiki tarafından kurulan şirket, 1989 yılında Pilot Corparation adını alarak tüm dünyada kullanılan Pilot marka kalemleri ile bugün; Japonya’nın 1., Amerika Birleşik Devletleri’nin ise 3. kalem üreticisi konumunda bulunuyor.

Özellikle 1900’lü yılların başına kadar geçen tarihi Japon filmlerinde de görülebileceği gibi yazı yazmak için fırça ve mürekkep kullanılan Japonya’da, 20.yüzyılla birlikte özellikle ticari anlaşmalarda zorluk yaratan harfler basitleştirilerek Latin alfabesine benzemesi sağlanıyor. Bu da kullanılan fırça ve mürekkebin yerine önümüzdeki yüzyıla damgasını vuracak olan Japon kalem sektörünün doğmasını neden oluyor. Aslında bir makine mühendisi olan Ryosuke Namiki, yine aynı tarihlerde altın çağını yaşayan dolma kalemlerden çok etkileniyor ve arkadaşı Masao Wada ile ortaklık kurarak Namiki Manifacturing Copany adı altında Japonlar için kesintisiz mürekkep ile çok uzun süre yazmayı sağlayan dolma kalemleri üretmeye başlıyor.  Aynı zamanda yatlara tutkun olan bu iki arkadaş, ilk ürettikleri dolma kaleme denizcilik dilinde lider ve rehber anlamına gelen “pilot” adını veriyorlar ve Pilot kalem efsanesi başlıyor.

İlk Pilot Kalemler

1927 yılında bugün herkesin mutlaka bir dönem kullandığı otomatik uçlu kalemin atası sayılan; ilk mekanik kurşun Pilot kalem üretiliyor. Ancak 1960 yılında, bugün kullanılan otomatik kurşun kalemlerin ilk prototipi yapılabiliyor. Daha önce 1950 yılında ise Pilot Pen Co. mürekkep üretiminde uzmanlaşıyor ve akışkan olmayan mürekkeplerin dolma kalemden kolaylıkla akmadığını fark edip ucuna bir bilye yerleştiriyor. Böylece mürekkebin akması ve kağıda eşit olarak yayılması sağlanıyor.

1961 yılında ilk pilot tükenmez kalemler piyasaya sürülüyor. Sıvı mürekkepli, roller uçlu kalemlerin lansmanı 1976 yılında, gelişen teknolojiye bağlı olarak jel mürekkepli roller uçlu Pilot kalemlerin lansmanı ise 1993 yılında yapılıyor. Bugün her rengi hala kullanılan Pilot V5 kalem ise 1984 yılında üretime başlıyor.

Pilot Kalemlerin Mükemmelliği Aslında Mürekkepte Gizli

Pilot Pen Co., Japonya’da bulunan 3 fabrikasında Pilot kalem için üretim yapıyor. Bunlardan Isesaki fabrikasında hassas ve ileri teknolojiye sahip uçlar üretilirken, Pilot Ink Co. fabrikasında ileri seviyede mürekkep üretimi ve kelimenin tam anlamıyla mucitliği yapılıyor. Sıvı mürekkep ve FriXion Pilot kalemlerde kullanılan ısıya duyarlı mürekkep, bu fabrikada icat ediliyor ve geliştiriliyor.

Pilot kalemler arasında en son patentli teknoloji olan FriXion Pilot kalemde kullanılan ısıya duyarlı mürekkep, 60 derecenin üzerinde kağıt üzerinde görünmez olurken, -10 derecede tekrar kağıt üzerinde beliriyor ve mürekkebi sayesinde tekrar, tekrar silinerek yazılabiliyor. Ayrıca orta ve ince kalınlıkta uçları ve 12 rengi ile özellikle çizim yaparken tercih ediliyor.

Ultra Soft Pilot kalemlerde kullanılan yağ bazlı mürekkep ise tükenmez kalemlerde kullanılan eski teknoloji, macun mürekkebin yerini alan yeni nesil mürekkep oluyor. Sıvı mürekkepli, roller uçlu Pilot kalemlerde mürekkep, son damlasına kadar eksilmeden aynı kalitede akarken jel mürekkepli Pilot kalemler 24 ayrı renkte ve hatta toz pastel veya metalik renklerde piyasaya sürülüyor.

Üstün Pilot Teknolojisi

Hiratsuka fabrikasında ise otomatik kurşun, tükenmez ve dolma kalemlerin yan sanayi üretimi yapılıyor. Bilyenin düşmelerde şeklini koruyan ve sızıntı yapmasını engelleyen tungsten karpit bilye, kalemin sonuna  kadar kullanılmasını sağlayan mürekkep regülatörü, kalemin sızıntı yapmasını engelleyen ATT sistem asla hava geçirmeyen akıllı kapaklar, ultra dayanıklı keçe uç, otomatik kurşun kalemlerde düşmede uçların kalem içinde kırılmasını engelleyen uzun basma mekanizması ve ucu içine girebilen tek dolma kalem teknolojisi olan Capless teknolojisi gibi her türlü Pilot kalem için çok önemli olan teknolojiler Hiratsuka fabrikasında yaratılıyor.

Çevre sorunlarına da duyarsız kalmayan Pilot Pen Co., Bergeen koleksiyonu ile tamamen tekrar kullanılabilen ve doğa dönüşümlü pilot kalemler üretiyor.

Pilot kalem seçerken öncelikle rengine ve uç kalınlığına karar vermeniz gerekiyor. Kaligrafi için çok ince veya ince uçlu Pilot kalemler tercih edilirken, yazı yazmak için ince veya orta kalınlıkta olanlar, çizim yapmak içinse kalın uçlu pilot kalemler kullanılıyor.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster