Hukuken suç sayılmadığı için hiç kimsenin genel görgü kurallarına uyma zorunluluğu yoktur ancak birlikte yaşama kültürü gereği davranışlarımıza dikkat etmemiz gerekir. Sevsek de sevmesek de açık ofislere sahip işyerlerinde saygı gereği özellikle dikkat edilmesi gereken bir takım görgü kuralları vardır. “Genelgeçer ahlak beni ilgilendirmez” diyebilirsiniz belki ancak, açık ofislerde nezaketin iki yönlü olduğu unutulmamalıdır. İyi bir açık ofis sakini olmak için dikkat edilmesi gereken 10 temel kuralı sizin için derledik.

     1. Sessiz konuşun

Gürültü, işe yoğunlaşmakta zorluk yaşattığı için ofisteki baş düşmanımızdır çoğu zaman. Her iş belli oranda konsantrasyon gerektirir ancak açık ofis tipi işyerlerinde bu pek mümkün olmaz. ABD’de yapılmış olan bir araştırmaya göre çalışanların üçte ikisi işyerlerindeki gürültüden şikayetçi. Bunların % 53’ü kendi işlerine yoğunlaşırken başkaları tarafından rahatsız edildiklerini belirtiyor.

Uzak masadaki bir arkadaşınızla yüksek sesle konuşmak yerine yanına gitmeyi ya da dahili telefon ile iletişim kurmayı deneyebilirsiniz.

blocking-ear     2. Sosyalleşmeyi en aza indirin

Mesai arkadaşlarınızla samimiyetiniz paralelinde sosyalleşmenizde hiçbir sakınca yok elbette, ancak oranın bir işyeri olduğunu asla unutmayın. Siz sohbet ederken insanlara lokanta sendromu yaşatmamaya dikkat edin. Şakalaşırken mizahi sınırların ötesine geçmeyin ve argo ifadelerden kaçının.

Lokanta sendromunu duymamış olanlar için belirtelim; bir lokantada her konuşan, diğerlerinin sesini bastırmak için sesini yükselttiği için bir süre sonra ortaya inanılmaz bir gürültü çıkar.

     3. Hasta olduğunuzda evde kalın

Hasta mı oldunuz? Geçmiş olsun. Grip gibi bulaşıcı bir hastalığa yakalandıysanız eğer, tabi önce kendi sağlığınız, sonra da çalışma arkadaşlarınızın sağlığı için işe gelmemenizde fayda var. İşlerinizi evden de takip edebiliyorsanız bu durumu en az zararla atlatmış olursunuz.having-stress

     4. Yüksek sesli müzik çalmayın

Müzik dinleyerek işinize daha rahat odaklanıyor olabilirsiniz ancak bu durum çevrenizdekileri rahatsız ediyor olabilir. Kulaklık kullanırken bile dışarıya ses veren düşük kalitedeki kulaklıklardan uzak durmalısınız.

     5. Kokulu yiyecek ve spreylerden uzak durun

Sabah kahvaltısını ofiste yapmak ya da öğle yemeğini masa başında yemek isteyenler yemek tercihlerinde biraz seçici olmalılar. Ofisin havasını bozacak ağır kokulu yemekler ya da sprey deodorantlar pek tercih edilmemelidir.

     6. Cep telefonunuzu sessize alın

Çok acil iletişim ihtiyaçları dışında çalan bir cep telefonu, gelen bildirim ya da mesaj sesleri ofis ortamı için rahatsız edici bir durumdur. Bunun önüne geçmek için cep telefonunuzu sessize almalısınız. Özellikle toplantı halinde dikkat ettiğiniz bu önlemi genel ofis yaşamınıza uygulamanız gerekir.

using-smart-phone     7. Sıcak davranın, selamlaşmayı ihmal etmeyin

Selam vermek hem asgari bir saygı ifadesidir hem de ortamı yumuşatır. Sabah “günaydın” demekten ya da gün içinde karşılaştığınız bir iş arkadaşınıza “merhaba” demekten asla çekinmeyin.

     8. Zaman konusunda dikkatli olun

Her yapılan işin belli bir süreci olduğunu unutmamanız gerekir. Sizden beklenen bir işi belirttiğiniz zamanda teslim etmeniz süregelen işlerin sağlıklı seyri açısından önemlidir.

alarm-clock

     9. Özel hayatınız size kalsın

İş arkadaşınıza özel hayatınızı ya da ailevi sırlarınızı anlatmanız gevezelikten başka birşey değildir. Tabi samimiyetinize bağlı olarak… Ayrıca onu yeterince tanımıyorsanız eğer, anlattıklarınızı kötü niyetli olarak kullanmayacağından da emin değilsiniz demektir.

     10. Ortak giderleri mutlaka paylaşın

Ofisinizde ortak giderler varsa eğer payınıza düşen miktarı mutlaka karşılamalısınız. İşveren tarafından karşılanması beklenmeyen bir takım masrafları çalışma arkadaşlarınıza yüklemek hatalı bir davranış olur.

İşyerindeki kurallar işinize ve birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınıza karşı saygı göstermeniz anlamına gelmektedir. Görgü kurallarına uygun bir davranış şekli kazanmanız, her gün karşılaştığınız kişiler üzerinde mükemmel bir etki bırakmanız olasılığını artırır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster