Ofis bitkileri; çalışanların mental sağlığı, verimliliği, konsantrasyonu ve iş performansı başta olmak üzere pek çok alanda pozitif bir etkiye sahiptir. Ev ve ofis bitkilerinin canlı renkleri, insan psikolojisine oldukça iyi gelir. Özellikle yeşil rengin; huzurlu ve doğal bir çalışma ortamı yarattığı bilinir. Bu sayede çalışanlarını düşünen pek çok işletme hem çalışan sağlığı hem de iş performansını yükseltmek adına ofis bitkilerini tercih eder. 

Bulunduğu ortama hava katan ofis çiçeklerini ofis çalışma masası üzerinde konumlandırabilirsiniz. Böylece yoğun çalışma temposunda ara verip ofis çiçeklerinin hoş görüntüsünü izleyebilirsiniz. Ofis kitaplık modelleri üzerinde de şık duran ofis süs bitkileri, bulunduğunuz ortamın tamamlayıcı aksesuarından biri hâline gelir.

Ruh Halini Pozitif Enerjiye Çeviren Ofis Bitkileri

Yapılan araştırmalarda ofis çiçeklerine sahip olan kişilerin, olmayan kişilere göre çok daha zinde ve pozitif bir gün geçirdiği görülmüştür. Bu ruh hâline sahip çalışanların iş performansı da aynı oranda artar. Çalışma ortamında yer alan ofis için çiçek modelleri, kan basıncının azalmasına yardımcı olur. Bu durum, çalışan kişinin stresini azaltarak daha huzurlu olmasını sağlar. Ofis çiçekleri sayesinde kişilerin motivasyonu yükselir ve iş hayatında çok daha başarılı olmaları mümkün olur. Ruh hâline pozitif yönde katkı sağlayan ofis bitkileri isimleri aşağıdaki gibidir:

Aloe Vera

Güneş istemeyen ofis bitkileri arasında yer alan aloe vera, canlı yeşil yaprakları ile bulunduğu ortamın havasını değiştirir. Bu ofis bitkisi, canlılığını korumak ve büyümek için güneş ışığına ihtiyaç duyabilir. Özellikle Aloe veranın kaktüs türünü tercih ediyorsanız, bitkiyi günde en az 1 saat güneş gören bir yerde bekletmeniz gerekir. Toprağın hafif nemli olması, aloe vera bitkisi için yeterlidir. Sulama planını bu kritere göre yapabilir; bu sayede bu ofis bitkilerine uzun bir süre bakabilirsiniz.

aloe vera

Kaktüs

Ofis için çiçek önerileri arasında sıkça tercih edilen kaktüs, farklı görüntüsü ile bulunduğu ortama hava katar. Zahmetsiz bakımı, rengarenk çiçekleri ve dikenli yapısı, kaktüsün sevilmesinin nedenleri arasındadır. Ofis bitkileri olarak kullanıldığında kaktüsler; iş yerlerinde sıkça yer alan bilgisayar, telefon ve modem başta olmak üzere pek çok elektronik cihazın radyasyonunu emer. Böylece çalışan kişiler için sağlıklı bir ofis ortamı oluşturur. Gün ışığını seven kaktüslere doğru zamanda su verildiğinde uzun süreli olarak bu ofis bitkilerinin canlılığını korumak mümkündür.

Şans Bambusu

Çin kültüründeki inanışına göre şans bambusu, bulunduğu alana ve o alanda bulunan kişilere uğur getirir. Uç kısmı spiral ya da düz şekle sahip olan bambu ofis çiçeği modelleri, şık görüntüsü ile bulunduğu ortamı güzelleştirir. Işığı seven ofis çiçeklerini cam bir vazoya koyabilir, dibinde bir miktar su bulundurarak ömrünü artırabilirsiniz. Yeşilin en güzel tonuna sahip olan bambular, çalışma ortamına doğallık katar.

Yasemin

Zeytin ailesinin bir üyesi olan yasemin, kokulu ofis çiçekleri arasında yer alır. Mis gibi kokusu ile tüm ofisi sarar. Motivasyonu artırarak çalışma performansını ikiye katlar. Yasemin bitkisinin sulanması, toprağın üzeri 2 cm kadar kuruduğunda yapılmalıdır. Güneşi seven bu ofis bitkilerini cam önüne koyabilir ya da ofis masaüstü çiçekleri arasında da konumlandırabilirsiniz.

Yelken Çiçeği

Barış çiçeği olarak da bilinen yelken çiçeği, sade görüntüsü ile ofise hoş bir hava katar. Parlak yeşil renkli yapraklarının arasından süzülen beyaz çiçekleri, bulunduğu ortamda dikkatleri üzerine çeker. Doğrudan güneş ışığı almayı sevmeyen canlı ofis çiçeklerinden biri olan yelken çiçeği, aydınlık bir ortamda bakılabilir. Nemi çok seven bu ofis çiçeklerinin toprağı kuru kalmamalıdır. Yapraklarının da sprey ağızlıklı bir su kabıyla nemlendirilmesi gerekir. Bakımları doğru şekilde yapıldığında yelken çiçekleri, ofis masa çiçekleri arasında yerini alır ve bulunduğu ortamın göz bebeği olur.

Dağ Kekiği

Kendine has kokusu ile uzun yıllardır şifa bitkisi olarak kullanılan dağ kekiği ofis çiçekleri, pek çok alanda fayda sağlar. Ofiste keskin bir koku yayarak ortamın havasını pozitif yönde değiştirir. Doğal bir antibiyotik olan dağ kekiği, oldukça şık bir görünümü bulunan ofis saksı bitkileri arasında yerini alır. Tohum ya da fideyle kolayca yetiştirilebilir.

Nane

Ferah bir koku denince akla gelen bitkilerden bir tanesi de nanedir. İş yeri ortamının havasını değiştiren bu ofis çiçeklerinin kokusu, uzun bir süre kalır. Aynı zamanda yetiştirilen naneleri toplayabilir; öğle arasında yemeklerinize ya da çayınıza da katabilirsiniz. Nefese, mideye ve metabolizmaya iyi gelen naneyi pek çok alanda kullanabilirsiniz.

Sağlığı Destekleyen Ofis Bitkileri

Ofis bitkileri ve bakımı, en çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Ofis bitkilerinin ömrünü artırmak için türüne göre bakım yapılmalıdır. Ofis için bitki çeşitleri, doğru ve düzenli bakım ile insan vücuduna pek çok fayda sağlar. 

Hayatın büyük bir çoğunluğu kapalı alanlarda geçer. Bu ortamların yeterince havalandırılmaması pek çok zarara sebep olabilir. Ofis mobilyalarından çıkan tozlar, klimaların yaymış olduğu kirli hava ve pek çok kişinin aynı ortamda bulunması gibi çeşitli durumlar, solunan havanın kalitesini etkiler. Ofis bitkileri tam da bu noktada devreye girerek çalışanların sağlığını destekler. Yaydıkları oksijen sayesinde ofis ortamının havasını temizler.

Biberiye

Toprağı kurudukça su verilmesi gereken biberiye, keskin kokusu ile farkını hissettirir. Saksıda kolayca yetiştirilebilen biberiyenin 4 ile 6 saat arasında güneş görmesi yeterlidir. Bağışıklık sistemine fayda sağlar aynı zamanda göz sağlığına da iyi gelir.

Fesleğen

Gün ışığını çok seven fesleğen, sakinleştirici özelliği sayesinde ofis ortamında oluşan stresi azaltır. Tüketildiğinde ağız içerisinde oluşan yaraları en aza indirir. Aynı zamanda doğal bir sivrisinek ilacıdır. Çalışma performansını azaltan sivrisineklere karşı her masada fesleğen bitkisi bulundurabilirsiniz. Bu ofis bitkilerinin elle temas ettiğinde avuç içinde bıraktığı hoş kokuyu stresli anlarda içinize çekerek rahatlayabilirsiniz. 

basil

Kasımpatı

Krizantem ismiyle de bilinen kasımpatı, papatyagiller familyasının bir üyesidir. Birbirinden güzel canlı renkleri ile iş yeri ortamının en göz alıcı ofis çiçekleri arasında yer alır. Sık sık ancan az miktarda su verilerek bakılan bu ofis çiçeği, yarı gölge bir alanda konulandırılabilir. 

Pothos Sarmaşığı

Bakımı en kolay ofis bitkileri arasında yer alan pothos sarmaşığı, onlarca yaprağı ve zengin görüntüsüyle bulunduğu ortamı doğallaştırılır. Yağmur ormanı etkisi yaratan bitkinin uzun dalları, kolayca çoğalır. Karanlık alanlar için son derece ideâldir. Ortalama 1 ya da 2 hafta aralıklarla sulanabilir. Bu sayede panthos sarmaşıkları, bakımı oldukça kolay ofis çiçekleri olarak karşımıza çıkar.

Zihni Ve Ruh Halini Sakinleştiren Ofis Bitkileri

Meditasyon benzeri bir etkiye sahip olan ofis çiçekleri, çalışan kişilerin verimini artırarak zihin yorgunluklarının önüne geçer. Bulunduğu ortama oksijen veren ofis bitkileri, çalışanların daha dinç ve enerjik olmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda ofislerde doğal ürünlerin olması kişilerin yaratıcılığını geliştirir ve dikkat dağınıklığının da önüne geçer. İş performansı söz konusu olduğunda son derece önemli olan zihinsel sakinlik, ofis bitkileriyle desteklenebilir.

Orkide

En değerli çiçekler arasında yer alan orkide; beyaz, pembe ve mor renkleriyle ofis ortamında sıkça tercih edilir. Bu narin çiçeğin bakımında dikkat edilmesi gereken kriterler mevcuttur. Fazla su istemeyen orkideyi toprağı kurudukça sulamak gerekir. Bu ofis bitkilerinin kökleri, güneşi çok sever; bu sebeple orkide tarzındaki ofis çiçekleri için şeffaf saksılar tercih edilmelidir. Bu kriterler desteklendiğinde orkide, görsel bir şölen sunarak çalışanların ruh hâlini sakinleştirir.

Adaçayı

Depresyona ve strese iyi gelen adaçayının hoş kokusu, bulunduğu ortamı sarar. Hem mental sağlığa hem de insan vücuduna pek çok fayda sağlar. Daha dingin bir zihin yapısına ulaşmayı kolaylaştıran adaçayı, demlenerek içilebilir. Hem ofis çiçekleri arasında hem de bitki çayları arasında adaçayının çok özel bir yeri vardır. 

Areka

Büyük ofis bitkileri arasında yer alan areka palmiyesi, tropikal esintiyi ofisinize getirir. Hem ev hem de ofis ortamlarında sıkça tercih edilen ofis çiçekleri arasındadır. Sağlam gövdesi ve uzun yeşil yaprakları, bulunduğu yerin havasını değiştirir. Işığı seven bitki, saksıda hızla büyür. Toprağı kurudukça sulama yapmanız tavsiye edilir. Bambuya benzeyen yapısı ile ofis ortamının benzersiz bir üyesi olur. 

Ofis bitkileri fiyatları, çeşitli kriterlere göre değişiklik gösterebilir. Ofis ortamı, çiçeğin türü, yapısı, büyüklüğü ve ömrü, ofis çiçekleri fiyatlarını doğrudan etkileyen kriterlerden bazılarıdır.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster