Aynı anda birden fazla iş yapmak sandığınız kadar verimli olmayabilir! Özellikle iş hayatında zamandan tasarruf etmek için uygulanan multitasking, fayda sağlamaktan çok verimliliği olumsuz yönde etkiliyor.

Multitasking Nedir?

Multitasking kelimesi, İngilizce’deki “multi” ve “tasking” kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bu sözcükler, doğrudan çevrildiğinde çoklu işlem ya da çoklu görev anlamına geliyor. Multitasking, genel olarak “aynı anda birden fazla iş yapmak” olarak tanımlanıyor. Örneğin; toplantı esnasında bir yandan maillerini yanıtlayan, araç kullanırken telefonla konuşmaya çalışan ya da bir proje üzerinde çalışırken iş arkadaşına farklı bir konu hakkında bilgi vermek için uğraşan kişiler multitasking yöntemini uygulamış oluyor.
Multitasking, genel olarak bakıldığında zamandan tasarruf ettiren bir yöntem gibi görünüyor. Ancak farklı işler aynı zaman dilimine sığdırılmaya çalışıldığında beynin odaklanması güçleştiğinden; hata payı yükseliyor, sanılanın aksine daha çok vakit harcanıyor ve verim azalıyor.

Multitasking’in Zararları ve Dezavantajları

-Beyin fonksiyonlarını yavaşlatıyor: Beyin, sadece tek bir işi yapmak için odaklanabilme yeteneğine sahip. Bu nedenle aynı anda birden fazla görev aldığında kendini zorluyor ve zarar görebiliyor. Üstelik İngiltere Üniversitesi’nin yaptığı araştırma sonucunda bu zararın kalıcı hasarlara bile yol açabildiği gözlenmiş.

-Verimliliği düşürüyor: Bir işi tam anlamıyla bitirmeden farklı işlerle uğraşmak zaman kaybına yol açıyor. Bitirmeniz gereken proje üzerinde çalışırken bir yandan telefonla konuşup bir yandan akşam için plan yaptığınızda gün sonunda asıl amacınızın yarısına dahi ulaşamadığınızı fark edebilirsiniz. Verimlilik için doğru şekilde odaklanmak, dış etkenlerden sıyrılmak büyük önem taşıyor.

-IQ seviyesini azaltıyor: Multitasking, beynin odaklanma işlevine hasar verdiği gibi IQ seviyesini de etkiliyor. Londra Üniversitesi’nin araştırmasına göre multitasking’e devam edenlerin IQ seviyesi, bağımlı kişiler ile aynı seviyeye kadar düşebiliyor. Bu da beyni karmaşık işlerle yormanın ne denli büyük bir sorun teşkil edeceğini kanıtlıyor.

-Strese neden oluyor: Birden çok işi halletmeye çalışmak tamamlama sürecini sürekli olarak geciktiriyor. Bitmeyen, aksine çoğalan işler de kişiyi strese sürüklüyor. Multitasking nedeniyle ortaya çıkan hatalar da yine stres yaşamanıza neden oluyor.

Multitasking Yapmadan Bir Kez Daha Düşünün!

Beyin fonksiyonlarının zarar görmesinden strese kadar pek çok zararı olan multitasking’den uzak durmak için aşağıda yer alan önerileri uygulayabilir, verimliliğinizin ve iş kalitenizin günden güne arttığını görebilirsiniz.

  • Birden fazla işi aynı anda yapmanın övünülecek bir durum olduğunu aklınızdan çıkarın.
  • İşlerinizi önem durumuna göre sıralayın ve bir işi bitirmeden bir yenisine başlamayın.
  • Ajandanıza ya da planlayıcınıza her gün için makul sayıda görev ekleyin. Sizi zorlayacak, aynı anda farklı işler yapmanıza neden olacak yoğun programlarınızı düzenleyin.
  • Çalışırken dikkatinizi dağıtacak şeyleri ortadan kaldırın. Telefonunuzu sessize alıp bildirimlerinizi kapatabilir, televizyon gibi dikkat dağıtıcı araçlardan uzak durabilirsiniz.
  • Çalışma alanınızı dikkat dağınıklığına yol açacak düzeyde sesten izole edin ve gerekirse çevrenizdeki kişileri de uyarın.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster