Bir görevin tamamlanabilmesini sağlayan odaklanma yeteneği başarının en önemli göstergesidir. İş hayatında başarıyı yakalayan insanların ortak özellikleri bir sonraki göreve geçmeden önce elindeki işi üzerine konsantrasyon sağlama kabiliyetidir.  Birçok uyaranın olduğu dünyamızda uzun süre bir konu hakkında odaklanmak oldukça zordur. İşte iş hayatınızda üretkenliğinizi ve etkinliğinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olmaya yönelik işyerinde konsantrasyon artırıcı öneriler:

İlgili İçerik: Konsantrasyon Bozukluğu Nedir? İşYerinde Verimliliğinizi Nasıl Etkiler?

1- Güne Egzersizle Başlayın

Sabah erken saatlerde yapılan 15 dakikalık yürüyüş, yüzme, bisiklet, yoga ve plates gibi egzersizler gün boyu zinde kalmanızı sağlar. Ayrıca odaklanma için özel olarak geliştirilen egzersizler hakkında bilgi sahibi olarak konsantrasyon yeteneğinizi de arttırabilirsiniz.

2- Kahvaltıyı Atlamayın

Odaklanma yeteneğinizin giderek azaldığını ve hafızanızda problemler olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir sağlık kontrolünden geçmelisiniz. Bazı vitamin eksikliklerinde konsantrasyon bozukluğuna sık sık rastlanır. Beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlayan yüksek B12 ve demir içeriğine sahip et, tavuk, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlara mutlaka diyetinizde yer vermelisiniz. Güne yüksek protein içeren sıkı bir kahvaltı ile başlarsanız odaklanma yeteneğinizde artış sağlayabilirsiniz.

3- Beş Tane Daha Yöntemini Deneyin

Vazgeçme noktanızı yükseltmeye yarayan 5 tane daha yöntemi ile işyerinde konsantrasyonunuzu ve verimliliğinizi arttırabilirsiniz. Bir işi yapmaktan sıkıldığınız ve vazgeçmeye karar verdiğiniz anda 5 tane daha egzersizini yapabilirsiniz. Kitap okumaktan sıkılıp bir kenara bırakmaya karar verdiğinizde 5 sayfa daha okuyun. Sınava çalışıyorsunuz ve soru çözmekten sıkıldığınız ve en son noktaya geldiğinizde 5 soru daha çözün. Bu egzersiz ile zihninizin sıkılma noktasını aşarak sabır ve dayanıklılığınızı arttırabilirsiniz.

4- İşlerinizi Öncelik Sırasına Göre Düzenleyin

Yapmanız gereken işleri büyük, orta ve küçük işler olmak üzere önem sırasına göre düzenlemeniz, odaklanma becerinizin gelişmesine yardımcı olabilir. En önemli görevlerinizin olduğu acilen tamamlanması gereken liste A listesi olsun. B listeniz bir sonraki hafta yapılması gereken liste ve C listesi de e-postalarınızı kontrol etmek gibi rutin işleriniz olsun. Öncelik sırasına göre görevlerinizi listelediğinizde dikkat dağıtıcı sorunların üstesinden gelebilirsiniz.

5- Çalışırken Dikkatinizin Dağılmasına Sebep Olan Nedenleri Ortadan Kaldırın

İşiniz ile ilgilenirken iş arkadaşlarınızın sürekli odanıza gelmesi, cep telefonunuzun çalması, mesaj ya da bilgisayarınızdan mail gelmesi konsantrasyonunuzu dağıtan unsurlardır. Dikkatinizi dağıtan tüm bu sorunlardan uzaklaşmanız, işteki verimliliğinizi arttırır. Uzun süre odaklanabilmeniz için çalışırken odanızın kapısını kapatabilir, gereksiz muhabbetlerden kaçabilmek için kulağınıza kulaklık takabilirsiniz. Cep telefonunuzu sessize alabilir ya da tamamen kapatabilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınızda yer alan e-posta ve tüm sohbet programlarını kapatmak da dikkatinizin dağılmasını engelleyebilir.

 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster