En iyi ihtimalle haftanın 5 günü, günde 8 saat çalıştığınızı düşünürsek hayatınızın ortalama 10 yılını bir ofis ortamında çalışarak geçiriyorsunuz.

Bazı şanslı insanlar çalıştıkları ortamdan büyük zevk alıyor ve her gün işe adeta koşarak gidiyor olabilir, ancak çoğunuz için iş; sadece hayatınızı devam ettirmek için yapmak zorunda olduğunuz bir görev. Ancak bu görevden zevk almanın yollarını bulamazsanız, günde ortalama 8 saat çalıştığınız düşünülürse gününüzün büyük çoğunluğunu geçirdiğiniz ortam sizi mutsuzluğa sürükleyebilir. Her zaman mesleğinize uygun olsa da çok severek yapacağınız bir iş bulamayacağınıza göre çalıştığınız ortamda mutlu olmaya çalışmak en mantıklı yol olarak görünüyor. Konu burada “ya yaptığın işi sev ya da sevdiğin işi yap” felsefesine gelmektedir.

İşyerinde eğlenmek demek tabii ki bütün gün çalışmadan oturmak anlamına gelmiyor. Eğer işinizi severek ve eğlenerek yaparsanız yaptığınız iş de verimli hale geliyor. Peki, işyerinde sıkıldığınızı nasıl anlarsınız? Bunun çok basit bir cevabı var; eğer mesai saatinin bitmesini neredeyse dakikalarla hesaplıyorsanız, fazla mesai gerekiyorsa yapılacak iş sizin göreviniz olduğu halde, kalmamak için her türlü bahaneyi uyduruyorsanız siz iş ortamında çok sıkılıyorsunuz demektir. Ortalama olarak ofis ortamında çalışan beyaz yakalıların %25 inin yaşadığı bu önemli soruna çözüm bulmak ise yine sizin elinizde… Ofiste çalıştığınız ortamda yapılacak bir kaç ufak değişiklik ve hareket ile motivasyonunuzu tekrar arttırmanız ve diğer %75 gibi işyerine severek gitmeniz mümkün olabilir.

Çalıştığınız Ortamı Özelleştirin

Eğer çok resmi bir ofiste çalışmıyorsanız birkaç dokunuşla çalıştığınız ortamı özelleştirmeniz mümkün olabilir. Gün içinde görmekten hoşlanacağınız arkadaşlarınızın veya ailenizin fotoğrafları, çeşitli ufak objeler, masanın üzerine koyacağınız taze çiçekler veya not almaktan zevk duyacağınız bir kalem bile işyerinde eğlenceli bir ortam yaratmanızı sağlayabilir. Ancak masanızın uygun bir çalışma ortamı için gerekli olan düzenden ve her zaman derli toplu olması gerektiğini unutmayın.

İşyerindeki Arkadaşlıklar Zannettiğinizden Çok Daha Değerlidir

Genellikle çalışanlar iş hayatları ile özel hayatlarını ayırmayı tercih ederler. Dolayısıyla da işyerinde sıkı dostluklar kurmaktan kaçınırlar. Oysa aynı görüşleri paylaştığınız iş arkadaşlarınızla sıkı dostluklar kurmanız, hatta mesai saatlerinden sonra sosyal ortamlarda birlikte olmanız işyerinde de mutlu olmanızı ve verimliliğinizin artmasını sağlar. Unutmayın, yapılan araştırmalara göre pek çok çalışan işyeri koşullarından memnun olmasa da, güçlü arkadaşlıklara sahip olduğu için aynı işyerinde çalışmaya devam ediyor.

Öğle Yemeği Dışında Verilen Küçük Molalar

Fabrikada çalışanların belli bir çalışma süresi sonunda mutlaka 10-15 dakika dinlenme süreleri vardır. Bu süreler yine bilimsel araştırmalar sonucu belirlenmiş ve patronlar açısından iş kaybı olarak değil de çalışanların verimliliğinin artmasını sağlayacak sürelerdir. Ancak ofis ortamında mola süreleri resmi olarak öğle tatili dışında mevcut olmasa da, bu molaları kendiniz yaratmanız mümkün olabilir. Sürekli masa başında çalışmak, dikkatinizin dağılmasına yol açacağından gün içinde çok kısa aralıklarla olsa da mola vermeniz ofisi eğlenceli bir hale getirmenizi sağlayabilir.

Sizi Heyecanlandıracak Yeni Projeler

Sizi heyecanlandıracak yeni projeler sadece iş ile ilgili olmayabilir. Düzenlenecek bir piknik, hafta sonu organizasyonu, sosyal bir ortamda yenecek toplu bir akşam yemeği işyerinde eğlenceyi arttırabilecek faaliyetlerdir. Bu organizasyonları düzenlemek ise işin en eğlenceli kısmıdır. Eğer bu organizasyonlara üst düzey yöneticileri de dahil ederseniz işyerinde bir aile ortamı da sağlanmış olur.

Zinde Olduğunuz Saatleri İyi Değerlendirin

Sabah saatleri zihninizin en açık olduğu dolayısıyla hata yapma payınızın çok az olduğu saatlerdir. Eğer dikkat gerektiren sıkıcı işleri sabah saatlerinde yaparsanız hem hata yapma şansınız çok azalır hem de sizin için sıkıcı bir işi günün ilk saatlerinde bitirerek, geri kalan saatlerde kafanız rahat çalışabilirsiniz. Sıkıcı bir işi sürekli ertelemenin gününüzü bloke edeceğini unutmayın.

Hayır Demenin Kibar Yolları

İşyerinde stres yaşamadan, eğlenerek çalışmak için doğru zamanlarda mutlaka kibarca “hayır” demeniz gerekebilir. Tüm işler acildir, ancak bütün acil işleri de aynı zamanda yapmanız mümkün değildir. Tecrübenize göre işleri önem sırasına koyarak gerektiğinde kibarca “hayır” demek sizi yoğun stresten kurtaracaktır.

En Önemlisi; İşten Sonra Mutlaka Sosyalleşin

İşinizi mutlaka işyerinde bırakın. Ofisten çıktıktan en geç 20 dakika sonra işyerinde yaşadığınız tüm sıkıntıları bir kenara bırakın ve sosyal hayata karışarak zevk aldığınız şeyleri yapmaya çalışın. İşyerinden arkadaşlarınızla bir arada olsanız da, işteki sorunları konuşmak yerine günlük olaylar hakkında sohbet edin.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster