Her beyaz yaka, masasında kendi hakimiyet alanını oluşturuyor. Aile fotoğrafları, çiçek notları bir köşeye iliştirilirken masaların düzeni ise tamamen çalışana bağlı olarak farklılaşıyor. Çalışırken bazı insanlar kendilerini kaybediyor. Yazılar, notlar, boş kahve fincanları, raporlar, yazmayan kalemler, imza bekleyen belgeler arasında kaybolmak işten bile değilken bazen bilgisayar ekranını görmek bile imkansız hale geliyor. Bir kısım çalışan da var ki, kalemi yerinden oynatsanız dağınıklık addederek her şeyi yerli yerinde istiyor. Çalışma masası üzerinde çalışılmış olduğuna dair tek bir iz bulmak bile zor görünüyor. Peki siz hangisisiniz? Çalışma verimliliği için düzensizlik mi yoksa düzen mi daha iyi, öğrenmek ister misiniz?

Çalışma masası sade mi olmalı karışık mı olmalı?

Çalışma verimliliği için tek kriter masa düzeni değil ve yalnızca bu gösterge üzerinden çıkarım yapmak elbette doğru sonuçlar vermeyecektir. Yalnız, ofiste size ait olan tek alanın çalışma masası olduğunu ve oradaki düzenin sizin hakkınızda ipuçları verdiğini söylememiz gerekiyor. Texas Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Sam Gosling, bu tip göstergelerle sürekli kendimiz hakkında bilgi verdiğimizin altını çiziyor. Surrey Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Lily Bernheimer adlı psikolog ise akademik verilerden yola çıkarak beş farklı kişilik kategorize ediyor. Bernheimer’a göre masa düzenine dayalı kişilikler şöyle sıralanıyor: Dışa dönüklük, uzlaşmacılık, vicdanlılık, nevrotiklik (duygusal dengesizlik) ve deneyime açıklık. Bu tiplerin çalışma anlayışları, karakterleri ve iş yapış biçimleri farklılık gösteriyor. Masa düzeninden anlaşılabilecek bu kişiliklere özel çözümler üretilirse elbette iş verimliliği de olumlu etkilenir.

Dağınık sevenler

Kişisel eşyalarla dolu, biblolar ve çerçevelerle kaplı dağınık ama kendine özgü masalar dışa dönüklüğü ifade ediyor. Dağınıkların daha arkadaş canlısı olduğu vurgulanırken bu kişilerin oturma yerlerinin daha merkezde olduğunu belirtiyor. Akışın fazla olduğu masaları seçen dışa dönükler, aktif ve meşgul özellikleri ile iş dünyasına hareket katıyor. Onların iş verimliliğinin artması için merkezi konumlar kullanılabiliyor.

Minimalist iş insanları

Rutini takip eden, sürekli not alan, dağınıklığı sevmeyen ancak sosyallikten de ödün vermeyen minimalistler iş hayatında sıklıkla karşımıza çıkıyor. Çalışkan, başarı odaklı ve güven veren minimalist iş insanları, masalarını kişiselleştirmek konusunda biraz sorun yaşıyor. Profesyoneller tarafından masalarda kişisel eşya bulunmaması, bu işe kısa süreli bir serüven olarak bakıldığı yorumunu da beraberinde getiriyor. Ancak minimalist olayım derken işverene güven vermeyi unutmamanız da tavsiye ediliyor.

Dominant çalışanlar yayılıyor

Ofislerde kendi alanlarını savunan, masalarına adeta damga vuran dominantlar, başkalarının alanlarına da yayılmaya eğilimli oluyor. Merkezde olmayı ve iz bırakmayı seven bu insanların kahveleri masanızda, çantası sandalyenizde, defteri yan masada kalabiliyor. Dominantların masalarının yanında bir çalışan olmaması olası tartışmaların önüne geçiyor.

“İlan ediyorum burası benim.”

Çalışma masası üzerinde kişisel fotoğrafları, hatıraları, kendi yaptığı desenler ve kişisel notlar bulunan kişiler, adeta “bu masa benim” mesajını veriyor. Masaları özelleştiren kişisel biblolar, notlar, sevimli aksesuarlar dikkat çekiyor. Rengarenk tüylü kalemleri, desenli kalemlikleri olan bu kişiler, renkli masaları ile renkli kişiliklerinin de sinyallerini veriyor. Bernheimer’a göre daha yaratıcı, yenilikçi ve entelektüel olan bu çalışanlar meraklı, dışa dönük ve sevecen tavırları ile fark yaratıyor. İş verimi yüksek olan bu kişiler için yenilikçi projeler iş sevgisini yüksek tutmaya yarıyor.

Gözlem onların işi

Masasının duvarı arkasına almasını isteyen, ortada oturmaktan haz etmeyenler bu güdülerini evrimle açıklıyor. Bernheimer’a göre potansiyel tehlikelerden korunmak için insanoğlunun kendini güvende hissetme yollarından biri de arkasını kollamak ve mekanı net görebileceği bir açı aramak. Haliyle bu tip değişkenlerden çabuk etkilenen kişilerin dikkatleri çok daha kolay dağılıyor. Diğer çalışanlara göre daha şikayetçi olan bu kişiler, çalışma masası ve sandalyesinin merkezde olmasından da pek hoşlanmıyor. İçe dönük karakterleri dikkat çeken gözlemciler, masalarında kendilerine ait çok fazla özel eşya bulundurmuyor. Verimli çalışan ve yaratıcı kişiler olarak kategorize edilen gözlemcilerin, masalarında dikkat dağıtan çok fazla unsur yer almıyor. Yalnızca gerekli eşyaların bulunduğu masalarda düzenleyici aparatlar kullanılıyor.

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster