Birçok şirket, personelinin işyerinde mutlu olmasını ve bu sayede daha verimli çalışmasını istiyor. Bunu sağlayabilmenin tek yolunun ise yüksek maaşlardan ve cazip yan haklardan geçtiğini  düşünüyor ama yanılıyor. Elbette maddi koşullar çalışan mutluluğu için önemli ama yeterli değil.  Peki çalışanlar çalıştıkları yerden ve özellikle de yöneticilerinden neler bekliyor? Yapılan araştırmalarda işyerinde sunulan maddi olanaklar haricindeki adalet, saygı ve güven gibi soyut kavramların çalışanların mutluluğuna ciddi etkileri  olduğu ortaya çıkıyor. İşte çalışanların yöneticilerinden maaş haricinde beklediği şeylerden bazıları:

Çalışanlar, kendisine teşekkür edilmesini bekliyor

Övülmek, çalışanları en çok mutlu eden soyut kavramların  başında geliyor. Çok düzgün bir ofiste yüksek maaşla sevdiği bir işi yapan çalışan, eğer yaptığı işin karşılığında yöneticilerinden basit bir “teşekkür” alamıyorsa zaman içinde mutsuzluğu artıyor. Birçok yönetici, hatası olduğunda çalışanı eleştirdiği halde başarılı bir iş yaptığında teşekkür etmeyerek bu duruma neden olabiliyor.

Çalışanlar saygı görmek istiyor

Uzmanlar, bir kişinin yaptığı işten tatmin olması için o işyerinde saygı görmesi gerektiği konusunun da altını çiziyor. Çalışanlar, hak ettikleri maaşı almak ve aynı zamanda da insan olarak hak ettikleri saygıyı görmek istiyor. Yöneticisinden samimi bir teşekkür duyan ya da kısa bir notla yaptığı işin güzel sonuçlandığı bilgisini alan çalışan, takdir edildiğini hissederek daha çok mutlu oluyor. Bu da işe olumlu olarak yansıyor.

Çalışanlar, işyerinde kendilerini geliştirdikçe daha mutlu oluyor

Özellikle 18-30 yaş arası çalışanlar iş yerinde eğitim almaktan, kendilerini geliştirmek için fırsatlar sunulmasından mutlu oluyorlar. Kendi kapasitelerindeki artışı görmeleri ve bu gelişmeye yönelik açılan  yeni pozisyonlarda yer almaları, genç çalışanların mutluluğuna pozitif katkı sunuyor. Sadece şirket içinde değil; şirket dışında konferanslara katılmak, mesleki seminerlerde yer almak; sektörel fuar gezileri gibi faaliyetlerde bulunmak çalışanları iş konusunda motive ediyor.

 

 İyi bir yönetici, çalışan mutluluğunu direkt etkiliyor

Çalışanların mutlu olmasındaki en önemli kriterlerin başında  kuşkusuz ki “iyi bir yönetici” ya da “iyi bir patronla” çalışmak da geliyor. Hatta ilginç bir gerçek de şudur ki; çalışanlar bir işyerinden ayrılırken çoğunlukla iş yüzünden değil, patronu veya yöneticisiyle anlaşamadığı için bu kararı veriyor.

Çalışanların istediği “iyi yönetici ya da patron” kavramı, kişiden kişiye göre değişse de genel  olarak çalışanlar adil kararlar alan, olaylara yaklaşımı sempatik olan yöneticilerle çalışmaktan mutlu oluyor. Eğer yönetici ya da patron çalışanlarını dinlemiyorsa, onlara söz hakkı vermiyorsa, dürüst davranmıyorsa ve onlara değer vermiyorsa çalışanlar o işyerinde uzun süre kalmayı tercih etmiyor.

Özet olarak; çalışanlar korku değil, saygı duydukları ve kendilerinden bir şeyler öğrenebildikleri yöneticiler ile çalıştıklarında çok daha mutlu olabiliyorlar.

 

Yazar Hakkında

Avansas

Avansas, her ölçekteki işletmenin tüm işyeri ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'nin ilk ve en büyük alışveriş platformudur. Avansas Blog'da ise iş hayatına dair ilginizi çekebilecek öğretici ve eğlenceli yazıları sizler için hazırlıyoruz.

Tüm yazıları göster